.: Dagbog og andre gode oplevelser - del 2 :.
 
Min dagbog - del 2.   Fra 13/11 2006:
Anbring mus i billedfelterne og læs teksten. &nb

Rul nedad og læs fra alle dagene.


I dag torsdag den 9/8 er sidste dag, jeg skriver på denne side. Kig venligst på "Dagbog, del 3" (klik her), hvor sagaen fortsætter til forhåbentlig din store fornøjelse.

Torsdag 9/8 2007:
Jeg modtager alt for ofte opgørelser fra min bank over diverse konti - også i dag. Jeg bryder mig ikke om det. Jeg betragter dem som "dårligt nyt", for der er aldrig penge nok - overtræk. Hvordan kan jeg slippe for at modtage disse "ulykkesbreve"?
Jeg har fundet ud af det. Banken har lige tilbudt, at imod at jeg ikke ønsker at modtage "skidtet" med posten, vil det blive helt gratis for mig at benytte netbanken - og der var også andre fordele.
Her er svaret altså. Ikke alene sparer jeg penge, men jeg er også fri for hele tiden at blive mindet om noget "træls". Nu kan jeg selv bestemme, hvornår jeg ønsker at komme i dårligt humør!

Onsdag 8/8 2007:
Når man cykler 80 km. i den varme, vi har i dag, bliver man nemt lidt træt. Men jeg blev meget træt - det "trætteste", jeg mindes at have været efter en tur til Ebeltoft og hjem igen. Var det varmen, eller var det alderen, der var grunden? Jeg tror det første, men er også åben for muligheden af, at jeg måske har spist lidt for godt og meget i sommer. Hvis vejret tillader, skal jeg næste onsdag cykle til Silkeborg. Så får vi se, hvad sandheden er!

Tirsdag 7/8 2007:
Just som jeg troede, at arbejdet i gæstetoilettet var afsluttet med opsætning af ny vaskekumme og skab, blev jeg forsigtigt gjort opmærksom på, at der sandelig også skulle ny loftsrist, nyt spejl og ikke mindst nyt lys monteres. Jeg fatter ikke, at jeg ikke havde fattet dette i god tid, så jeg kunne være løbet hjemmefra. Loftsristen er nu opsat, men det øvrige skulle i dag indkøbes i en butik i området Det var imidlertid for dyrt, hvorpå turen gik til min yndlingsaversion IKEA. De havde det heldigvis ikke. Så jeg slap for "videre tiltale" i dag. Men i morgen er der atter en dag! Men hvor pokker skal jeg løbe hen, hvis jeg beslutter at løbe hjemmefra?

Mandag 6/8 2007:
Såvidt jeg kan regne ud, skulle jeg i dag have startet på skolen med at gøre klare til at modtage børnene næste mandag. Men sådan er det ikke. Jeg kan blot blive hjemme og nyde tilværelsen. Det gjorde jeg så. Men det var nu så som så med nydelsen, idet "den øverstkommenderende" havde befalet ny håndvask og skab opsat i gæstetoilettet. Og det er hårdt arbejde.
Det er nu klaret, men kun takket være uundværlig hjælp fra en god ven på vejen.

Søndag 5/8 2007:
Jeg læser for tiden Jens Kruuses bog "Min lykkelige barndom". De ældste vil kunne huske forfatteren som en anerkendt omend nu og da lidt kontroversiel professor i dansk på Århus Universitet. Han er født og opvokset i Odense med en brumbasse af en far og en mere undselig mor. I dag faldt jeg over følgende:
Blandt mange morsomme hændelser fortæller han om sine første oplevelser med interessante ord i det danske sprog, ord, der får ham til at fryde sig og undre sig. Det for mig besynderlige er, at han inddrager ordet "ildrager" i rækken af ord og fortæller, at han var 16-17 år, inden han opdagede, at det ikke hed "ild-drager", men altså "ild-rager". Nøjagtigt det samme skete for mig i min tidlige ungdom. Han syntes som jeg, at "ild-drager" er et prægtigere og mere ildsprudlende ord. Det er drager jo.

Lørdag 4/8 2007:
Normalt når AGF spiller på NRGI-Parken, og jeg skal derud, er jeg meget nervøs. Jeg skal faktisk derud om en time og er kun en smule nervøs. Det skyldes sikkert en fatalistisk holdning, for vi skal spille mod FCK, og ingen forventer andet, end at vi bliver "kanonføde" og taber. Vi kan kun overraske, og det ville glæde mig meget, om vi gjorde. Jeg vil (måske) fortælle om det i morgen.

Fredag 3/8 2007:
Jeg har i dag gennemført den nok hårdeste cykeltur, jeg har haft i min karriere. Den var ikke specielt lang - godt 40 km., men vinden var hård og af en beskaffenhed, der gjorde, at uanset retning, så føltes den som modvind. Desuden havde jeg valgt en rute, der var slem, nemlig ude omkring Rønde. Til de uvidende må jeg fortælle, at der mellem Thorsager og Rønde går en vej, der har en stigning på godt 2,5 km, en stigning, der vil få enhver ikke EPO-bærende rytter til at blegne. Den stiger ikke jævnt hele tiden. Nogle steder stiger den meget, og andre steder stiger den rigtig meget - og så i modvind. Turen hjem ad Grenåvej var også strid, men jeg gennemførte.

Onsdag 1/8 og torsdag 2/8 2007:
Jeg ved det! Jeg ved det! Min dagbog blev ikke opdateret i går, og der er kun én forklaring: Jeg glemte det. Det er aldrig sket før, og det vil aldrig ske igen. Min hukommelse fejler nemlig ikke noget - mener jeg. Nogle i familien mener noget andet.
Så Hvor er det dog herligt, at vejret nu ligner en sommer. Der er en helt anden stemning overalt. Mennesker bliver glade, hvilket jeg havde rig lejlighed til at registrere, da jeg sammen med min bror cyklede til Moesgaard Strand med efterfølgende lille "smuttur" ind i skoven og til Restaurant Skovmøllen.
Det er ikke det grimmeste sted i landet. Se bare til venstre.

Tirsdag 31/7 2007:
Jeg beklager meget, at en stavefejl havde sneget sig ind i gårsdagens palindrom. Jeg var ved et uheld kommet til at skrive Regitse med "z" i stedet for "s". Beklager meget, men sådan kan det gå, når iveren får en til at sjuske. Fejlen er nu rettet. Go dne salk kike gnetga sgi.

Mandag 30/7 2007:
Børnebørn atter i hjemlige miljø. Drog herfra i formiddags, og hvor er her stille.
Det giver til gengæld mig anledning til at lære noget andet, og da jeg ikke kan lade være med at dele ud af min viden, får I den hermed:
Jeg har nemlig i dag lært, at der findes noget, det hedder "Palindrom". Det lyder som en sygdom, men er det ikke. Jeg vil gerne give et eksempel på et palindrom:
REGITSE I LIMA FNISEDE, DA BARONESSE NORA BADEDE SIN FAMILIES TIGER".
Prøv at læse sætningen bagfra, og du vil opdage, at den er helt ens fra begge ender og så kaldes det et palindrom. Altså, hvor jeg elsker at belære!

Søndag 29/7 2007:
Børnebørn på ferieophold betyder altid besøg på Naturhistorisk Museum.
Bare for sjov forsøgte jeg at regne ud, hvor mange gange jeg har besøgt stedet. Det startede i ca. 1970, hvor det var Kristian & Cecilie på Naturhistorisk Museum.normalt, at jeg besøgte museet med vore egne børn - sådan ca. hver anden uge. Dengang var det gratis. Det fortsatte, til den yngste var omkring 10 år gammel. Siden vi fik børnebørn, er traditionen genoptaget, dog ikke så ofte. Men groft udregnet har jeg besøgt stedet mellem 300 og 350 gange, og selv om man nu har skiftende udstillinger i stueetagen, så er det alligevel de gamle ting, der optager børnene - og så naturligvis kiosken ved indgangen.


Lørdag 28/7 2007:
At have børnebørn på ferie kan medføre adskilligt. I dag har jeg således været "reklame-uddeler-assistent" for den ældste. Hun tjener lidt lommepenge ved hver onsdag og lørdag at udddele reklamer i et område i Hornslet. Og på trods af ferieopholdet skulle der også i dag deles ud. Jeg var chauffør og måtte også gerne deltage i uddelingen. Det var da lidt hårdt, men vi gennemførte i flot stil, selv om vejret ikke var helt perfekt.

Fredag 27/7 2007:
På trods af at det ikke er min yndlingsbeskæftigelse, har jeg alligevel i dag bevæget mig i uhyre langsomt tempo op- og nedad gågaden i Århus. Og det var egentlig ikke så slemt. Årsag: Jeg fulgtes med ældste barnebarn, som havde nogle indkøb at gøre, som absolut ikke kunne vente, og som det var særdeles praktisk at have morfars Dankort med til. Så jeg nød turen og snakken undervejs og følte mig vældig uundværlig.

Torsdag 26/7 2007:
Jeg ved, at emnet er "gennemtærsket". Men alligevel!
Ét af mine yndlingsprogrammer på TV er hver sommer de direkte udsendelser fra Tour de France. Jeg har endog i år, hvor de mange dopingproblemer har stukket deres grimme ansigt frem, set en hel del. Men nu er det slut. Med de sidste hændelser med udelukkelsen af den danske gule trøje gider jeg ikke mere. Hvad er det dog, han har lavet? Måske er det ikke bevist, at han er dopet, men hvad laver han i Italien, når han har fortalt alle, at han er i Mexico? Det virker suspekt. Han er åbenbart fuld af løgn.
Da vi for tiden har alle børnebørnene på sommerferie, er der heldigvis nok at give sig til, så Touren vil ikke blive savnet - ikke så meget i hvert fald.

Onsdag 25/7 2007:
Det måtte jo komme. Jeg læste i dag, at man nu vil bygge et toilet på toppen af Europas højeste bjerg Mont Blanc.
Min første tanke var, at der var et større behov for flere toiletter i midtbyen i Århus, hvor der altid er mange trængende, men jeg måtte bøje mig, da jeg erfarede, at der årligt kommer 30.000 gæster på det høje bjerg, og sidst på sæsonen er der vist for mange gule og brune pletter i sneen.
Mit spørgsmål er nu: Hvem skal tømme? Eller laver man et langt rør nedad bjerget? Vil det i givet fald mon ikke fryse til? Disse problemer ville ikke opstå i Århus midtby.

Tirsdag 24/7 2007:
På grund af det meget dårlige vejr blev dagen i dag knapt så begivenhedsrig, som jeg havde håbet. Jeg havde planlagt adskillige udendørs aktiviteter. De blev aflyst. Så bortset fra indkøbstur har jeg brugt dagen på at glæde mig til at være sammen med gode, gamle venner her i aften - og der er jeg lige nu efter at have afsluttet et herligt måltid.
Jeg håber meget, at der i morgen kan blive mulighed for udendørs muligheder. Men den form for sommer, vi har lige nu, lægger ikke op til meget.

Mandag 23/7 2007:
Jeg har i dag haft en pragtfuld, begivenhedsløs dag. Jeg har ikke kedet mig - det er livet for kort til, men jeg har "nusset" lidt rundt, har været på indkøb, har set Tour de France. Og det var så det. Hvor er det herligt, at man kan have "råd" til ind imellem at have sådanne dage, der ikke stiller krav til én. Men nu ønsker jeg mig så lidt mere af i morgen!

Søndag 22/7 2007:
Jeg hørte i formiddags en radioudsendelse på P4 - et interview med Johannes Møllehave, som fortalte om Halfdan Rasmussen. Om denne fremragende digter berettede Johannes M. om en hændelse, da Halfdan R. engang blev indlagt med en heldigvis uskadelig hjerneblødning. Efter den første behandling blev han stillet en række spørgsmål af overlægen, som bl.a. spurgte: "Har de et spiritusproblem?". Svaret kom prompte: "Nej, ikke hvis der er nok af det!"

Lørdag 21/7 2007:
Jeg tør jo næsten ikke fortælle det. Men sagen er, at min søde hustru og jeg i dag aflagde et besøg hos en ny campingforhandler i Stilling. Og vi blev meget "lune" på en helt ny campingvogn. Vi ved naturligvis begge, at vi lige har købt én, men dagens tilbud var godt, så vi overvejer - især gør Else. Hun hævder, at hun har svært ved at tænke på andet. Hun har dog lige lavet mad til mig.

Fredag 20/7 2007:
Da jeg ikke har cyklet i dag, har jeg heller ikke lært så meget derude i det fri. Men jeg kunne ikke lade være med herhjemme at følge op på gårsdagens indlæring. Jeg slog nemlig op i "Etymologisk Ordbog" (Politikens) for at se, hvad der står om "Futteral". Jeg lærte flg.:
"Kommer fra tysk Futteral, som igen har det fra latin, og det betyder 'skede' eller 'hylster'."
Således belært satte jeg mig atter roligt tilbage i sofaen og kiggede på en kedelig Tour-de-France etape, mens jeg glædede mig meget til, at vi snart skal mødes med gode venner til noget godt at spise.

Torsdag 19/7 2007:
Jeg gør ingen hemmelighed ud af, at jeg holder af at cykle. Når jeg så - som i dag - oven i købet kan køre en tur med min bror, bliver det helt "himmelsk". Vi kørte rundt om Brabrandsøen og Årslev Engsø i herligt vejr omend lidt blæsende. Ialt blev det for mig 62,5 km.
På denne tur måtte jeg endnu engang konstatere, at jeg har den vane, at jeg - når jeg cykler eller laver andet ikke så tankekrævende arbejde - ja, så synger jeg. Ikke så andre kan høre det, men inde i mig selv. Ofte er det på hele turen den samme sang, sommetider de samme 2-3 linier, som jeg gentager og gentager. I dag var det "I skoven skulle være gilde", nærmere betegnet linierne fra 1. vers: "....,så snart som lærken gi'r signal af næbets foderal".
Især det sidste ord i linie tænkte jeg over. Dels troede jeg det skulle stave "Futteral" (hvilket det ifølge ordbogen også kan), men primært kom jeg i tvivl, om det hedder "futteral" eller "futtedral". Ikke helt overraskende viste det sig at være førstnævnte.
Af det kan man lære, at det er meget belærende at køre på cykel!

Onsdag 18/7 2007:
Under et besøg hos datter/svigersøn i formiddags blev jeg mindet om en lille hændelse, der fandt sted for ca. ½ år siden.
Min kone var med deres yngste, Kristian, på besøg i Fætter BR. Kristian var på forhånd blevet lovet en lille ting, han selv måtte købe - men til en begrænset pris. Hans første forslag blev nægtet p. gr. af den for høje pris. Samme skæbne overgik forslag nummer 2, 3, 4 og 5, hvorpå han i fortvivlelse udbrød: "Jamen mormor! Hvad ønsker jeg mig så?"

Tirsdag 17/7 2007:
Jeg hørte for ikke længe siden om en retssag i Irland med følgende bizare indledning:
Dommeren: "Erklærer De Dem skyldig eller ikke skyldig?"
Anklagede: "Høje, dommer. Kunne det tillades, at jeg venter med at svare, til jeg har hørt bevisbyrden?"

Mandag 16/7 2007:
Nåh ja, jeg gjorde det alligevel. Min lyst til at cykle var større end de smerter, mit "hold" i nakken bidrog til underholdningen med undervejs. Så modigt kastede jeg mig på cyklen og drog afsted. Alle gode cykelryttere i Danmark hedder jo Rasmussen lige nu. Blot har jeg ikke en prikket trøje (ej heller en gul), hvilket irriterer mig meget. Så jeg kørte i en ellers flot "England-trøje" (engelske fodboldlandshold), som fik stor ros af nogle, jeg talte med.
Når sandheden skal frem, så var jeg på Harald Jensens Plads efter fodboldbilletter til onsdagens første kamp på Århus Stadion mod Horsens. Vejret var fantastisk.

Søndag 15/7 2007:
Igen ser jeg mig i stand til at skrive min dagbog. Jeg har savnet det.
Ikke fordi jeg har oplevet det helt store i dag - har knapt været borte fra matrikelnummeret. Og så alligevel. Jeg følte mig næsten i Frankrig. Jeg er uforbedrelig Tour de France tilskuer og nød at se danske Michael Rasmussen vinde alt, der kunne vindes i dag, etape-, prikket- og gul sejr. Det giver mig en gevaldig lyst til selv at cykle, men desværre lider jeg under et gevaldigt "hold" i nakken og får djævleblændt ondt, især når jeg cykler. Så jeg må vente et par dage med at efterligne præstationen.

Torsdag 28/6 2007:
Det regner somme tider i juni!
Dokumentationen for gårsdagens utrolige regnvejr.
Blot mangler vi, at der svømmer et par ænder rundt i vores baghave.
Og vi er i juni måned og skal alle måske snart på ferie.
(Se også dagbog fra 20/1 2007).Onsdag 27/6 2007:
Sjældent har jeg da tidligere i mine snart 67 år oplevet magen til regnvejr i juni måned som det, vi har og har haft i dag. Det er dog ganske imponerende. Jeg ved derfor, at jeg i morgen skal afsætte nogen tid til at tømme vand ud af mit værksted. Desværre er dørtrinnet lidt lavt og ikke ganske vandtæt. Det er nok det nærmeste, jeg kommer på Venedig i denne sommerferie.

Tirsdag 26/6 2007:
Da jeg var meget, meget yngre, var det en stående morsomhed, at en græsenkemand altid havde det morsomt. I dag fatter jeg ikke det morsomme ved dette. Thi jeg har nu igennem nogen tid været græsenkemand - godt nok kun en dag ad gangen - da min søde hustru er genindtrådt på arbejdsmarkedet.
Jeg må da på hendes arbejdsdage i netop min egenskab af græsenkemand udføre mange opgaver. Jeg remser lige dagens op: 1) I byggemarked for at købe silicone og gasflaske, 2) skiftet gasflaske på campingvogn, 3) været ved mekaniker med bil (nye bremser), 4) vasket bil (på tankstation dog), 5) slået græs, 6) kontaktet læge for ny medicin, 7) støvsuget hele huset, 8) lagt tøj sammen, 9) støvsuget bil, 10) tømt opvaskemaskine, 11) støvsuget campingvogn, 12) tættet utæt tag ved skorsten, 13) gået tur med hundene.
Jeg er helt forpustet ved blot at remse tingene op, men glorien lyser klart over mit hovede.

Mandag 25/6 2007:
Yngste barnebarn, som besøgte os i dag, har en lidt "tør" form for humor. "Farfar, vil du ikke lave en tegning til mig? Jeg trænger sådan til noget at grine ad!"
Så er mine tegneevner vist passende beskrevet.

Søndag 24/6 2007:
Det er fortsat min påstand, at det er en særdeles vanskelig sag at være AGF-fan. Efter at have sikret oprykningen i sidste weekend skulle dagens kamp mod et absolut bundhold blot være én lang fest. Og hvad sker? Vi taber ydmygende 3-1- Fy. føj!

Onsdag 20/6 2007:
Både Else og jeg var i dag hos lægen for at få checket blodtryk, hjerte m.m. Det var en god dag med kun gode informationer fra den rare medicus. Vi skal dog begge fortsat være i behandling i nogen tid endnu. Men pyt med det, når det bare går den rigtige vej - hvad det jo gør.

Tirsdag 19/6 2007:
De sidste fodboldbilletter for denne sæson er nu købt. Jeg hentede dem i eftermiddag og glæder mig meget til på søndag at skulle være på Århus Stadion og fejre oprykningen - måske med 20.000 andre tilskuere. Det bliver helt sikkert godt. Det er bedre at vinde end at tabe.

Mandag 18/6 2007:
Jeg er ved at være rigtig godt træt i armene. De har nu været oppe siden i går kl. ca. 17, da AGF's oprykning var en kendsgerning. Men det er en ganske skøn måde at blive træt på.
Jeg var dog ikke mere udmattet, end at jeg i dag cyklede lige godt 50 pragtfulde km. i omegnen af Hornslet, Søby og Mejlby. Sjovt nok synes jeg ikke, at jeg mødte nogen af jer!

Søndag 17/6 2007:
YES, vi gjorde det! AGF er rykket op i SAS-ligaen med en sikker sejr. Tillykke til flertallet, der på min afstemningsside med 56,4% mod 43,6% stemte på, at vi ville rykke op.
Lidt beskæmmet skal jeg tilstå, at jeg var én af dem, der stemte nej til oprykningen. Jeg troede simpelthen ikke på det, eller måske var det blot min medfødte pessimisme. Men det er hamrende godt, at vi fra næste sæson igen kan se superliga-fodbold på Århus Stadion. Jeg glæder mig allerede.

Lørdag 16/6 2007:
Ifølge "Søndagsavisen" fra i dag kom en ellers glad 19-årig mand galt afsted og fik en politianmeldelse på halsen, fordi han brugte en 100 euro-seddel, som viste sig at være falsk, i en butik. Han havde fået den tilsendt fra sin mormor, som ganske vist i et medfølgende brev havde gjort opmærksom på, at sedlen var en kopi, og at hun havde overført 100 "rigtige" euro til barnebarnets konto. Den unge mand havde blot ikke fået læst brevet.
Af det kan man lære, at man altid skal læse bedsteforældres breve grundigt. Husk det, børnebørn!

Fredag 15/6 2007:
I dag har været en "by-dag". Jeg har sammen med min elskede hustru vandret gågaden i Århus tynd. Vi har spist frokost på "Det Grønne Hjørne". Til de uvidende vil jeg gerne fortælle, at det er en hyggelig lille restaurant på hjørne af Frederiksgade og Østergade. Det var godt. God buffet til kun 59 kr.

Torsdag 14/6 2007:
I går aftes var en rigtig god aften. AGF vandt 3-1 og er nu næsten helt sikkert i superligaen fra næste sæson. Jeg tilstår gerne, at jeg ikke havde troet på oprykning i år, men min (vanlige) pessimisme blev gjort yil skamme. Godt nok!
Jeg har fejret oprykningen i dag (udover øllene i aftes) med en cykeltur sammen med en god tidligere kollega. Vi besøgte kirkerne i Todbjerg og Grundfør og har sludret hyggeligt sammen. Turen blev på godt 40 km. Vi kører sikkert snart en tur mere sammen.

Onsdag 13/6 2007:
Som alle bedsteforældre ved, er det at passe børnebørn ikke det værste, man kan opleve. Jeg har i formiddag og til godt ud på eftermiddagen haft nogle herlige timer med yngste skud på stammen. Vi har hygget os, snakket og spist frokost sammen.
Det fik mig næsten til at glemme aftenens store nervepres. AGF skal spille mod Ølstykke - og en sejr betyder en næsten sikker oprykning. Jeg dirrer af nervøsitet - og det er ikke engang løgn.

Tirsdag 12/6 2007:
Det er rekorddag i dag. Jeg har tilbagelagt 115,73 km. på min cykel - den længste afstand nogensinde. Turen gik først til Fredensvang for at se AGF træne, dernæst til Storring, hvor jeg kiggede ind i kirken, og til sidst en tur rundt i Midt-Århus og til Moesgård og hjem.
Sidste afpudsning inden den vigtige kamp i morgen aften.Storring Kirke. Ikke den store arkitektoniske oplevelse, men i god overensstemmelse med kirkebyggeriet omkring 1900.
Storring Kirke invendig.Lidt utydeligt - men det uigendrivelige bevis på turens længde, 115,73 km.
Jeg troede ikke, jeg var i form til en tur af den længde, men det glemte jeg undervejs.

Mandag 11/6 2007:
Jeg kunne ikke stå for en lille artikel i JP i dag. Den fandtes på bagsiden og omhandlede den kendsgerning, at det danske fordboldlandshold ikke må spille de næste 4 hjemmekampe i Idrætsparken, men skal flytte mindst 250 km. væk.
Derfor har beskedne Lerpytter Stadion i Thisted tilbudt sig. Det overholder afstandskriteriet, og ifølge den lokale fodboldformand er der ingen voldelige elementer i byen. Der er kun én, nemlig Sprit-Kurt ude fra Vesterled, og ham får de blot Inger til at låse inde nede i kælderen, når der er kamp. Så er det problem løst. Så UEFA og DBU, tag dog imod tilbudet!

Søndag 10/6 2007:
Årets store cykeldag: Seks endnu håbefulde ældre mænd alle på over 60 cyklede fra Skødshoved og rundt om Kaløvig og hjem til Studstrup.
Team Stenvendervej til start. EPO'en er indtaget. Vi tilstår alle.Lægger fra land i Studstrup Lystbådehavn. Skipper med bøllehatten.
Forlader den sikre hjemmehavn for at begive os ud på store eventyr.Frokostpause ved Nappedam Lystbådehavn.
Startede med at blive sejlet tværs over bugten til Skødshoved.
Vejret var næsten for godt, så det kneb med at få dopingen til at slå til.

Lørdag 9/6 2007:
Nogle dage er mere begivenhedsrige end andre. I går var en særdeles god én af slagsen, fordi vi om aftenen havde besøg af gode, gamle venner til en hyggelig grill-aften med god snak, god mad og i særdeleshed godt selskab. Vi nød det overmåde. Det var en god dag.

Fredag 8/6 2007:
På opfordring af vores datter kørte jeg i dag til Mørke (i bil vel at mærke - havde ikke tid til at cykle, da hjemlige pligter i gård og have fyldte alt for meget) for at se en smuk valmuevejkant.
Vejkant lige før Mørke på Djursland.Om muligt endnu smukkere.
Det er morsomt for mig at vide, at valmuerne står på marker, hvor jeg og nogle gode venner i sin tid havde lejet jagten. Men vi så kun sjældent stedet om sommeren.

Torsdag 7/6 2007:
Jeg cyklede en tur i går meget sent på eftermiddagen. Det er der ikke noget usædvanligt ved. Det usædvanlige bestod i, at jeg cyklede på motorvejen. Se blot!
Ikke meget trafik på motorvejen.'IkkeDen åbner vist nok en gang næste år. Jeg så ikke anden trafik end to rulleskøjteløbere på den 2 km. lange asfalterede strækning. Ganske "skæg" oplevelse alt ialt!

Onsdag 6/6 2007:
Som morfar/farfar har jeg tre store, bløde punkter - 3 børnebørn. Man er klar til at gøre hvadsomhelst for dem. Den mellemste følte sig i dag lidt dårligt tilpas i skolen, og på lærerens opfordring afhentede jeg den syge.
Hvor var det godt at konstatere, at han var knapt så dårlig, som læreren gav udtryk for. Og hvor var det godt at se hans glæde, da han så mig.

Tirsdag 5/6 2007:
I dag igen cykeltur. Ebeltoft. Hyggeligt besøg hos gamle venner. Modvind uanset hvilken retning jeg kørte i. (Hvorfor er det, at jeg så ofte skriver om modvind, som i virkeligheden er godt nok - bare man skal den anden vej?). Men det var alligeve en vederkvægelse i det smukke vejr.
Jeg holdt pause ved Rønde med udsigt over KaløvigFløj henover mig flere gange. Trænede åbenbart landinger i Tirstrup Lufthavn. og til passerende fly.
Udsigt fra Rønde over Kaløvig.
Mandag 4/6 2007:
Vi har i vores familie ikke tradition for, at nogen kommer på universitetet. Men nu er det endelig lykkedes. I en alder af 66 er min søde hustru blevet ansat ved Århus Universitet - som eksamensvagt. Endelig et familiemedlem på en højere læreanstalt.
Bellevuehallen, som den ser ud i dag. Noget forandret udvendig i forhold til, da vi spillede håndbold derinde.
For tiden er der eksamen i Bellevuehallen i Risskov, og det er morsomt. For der har både Else og jeg i fordums tid (1965-1980) spillet mængder af håndboldkampe. Men nu kan hun sidde lige så stille i det samme rum, hvor både hun og jeg tidligere svedte og hev og sled i vore modstandere.


Søndag 3/6 2007:
Flot vejr = cykelvejr. Kørte ind på cricketbanen (ved Åbrinken ved Ringgadebroen) og var så heldig, at der blev spillet. Det var hyggeligt påny at se cricket på den bane, hvor jeg selv har spillet et utal af kampe i 60'erne og 70'erne. NB: Der var kun én tilstede, der kunne huske mig!
'Min
På hjemturen oplevede jeg det herlige, at et rådyr krydsede vejen 6-8 meter lige foran mig ud for Studstrupværket. Den var helt rolig, for den så mig ikke. Et smukt syn, jeg gerne ville have fotograferet, men så hurtig er jeg alligevel ikke.

Kørte ialt 38 km.

Lørdag 2/6 2007:
Jeg er sikker på, at alle ved, at havearbejde ikke er min yndlingsbeskæftigelse. Jeg finder det en smule kedeligt og oftest alt for anstrengende. Jeg er er svoren tilhænger af slogannet: "Kun en tåbe frygter ikke haven!"
Ikke desto mindre har jeg i dag tilbragt mere end en time med at gøre det. Min søde kone mente nemlig, at jeg godt kan li' det. Så derfor. Jeg må dog tilstå, at det pyntede lidt på haven - og på mit image.

Fredag 1/6 2007:
Ovenpå gårsdagens tilståelser om doping fra "Team Easy On" og de forrige dages mange andre kunne jeg også have lyst til at komme med mine. "JA, jeg har dopet mig."
Men i modsætning til alle andre har jeg ikke tænkt mig at fortælle med hvad. Jeg kan dog røbe så meget, at det smager enormt godt, er nemt at få fat i og kan købes mange steder. Gæt bare!
Jeg brugte det så sent som i dag, hvor jeg kørte en lille tur i det meget smukke vejr - kun ca. 25 km.

Torsdag 31/5 2007:
Det er for tiden højeste mode blandt cykelryttere og -hold at tilstå misbrug af diverse dopingmidler. I dag kom så en ny afsløring. Det meget kendte cykelhold Team Esay On kendt fra DR2 tilstod  på en stort anlagt pressekonference at have brugt simpelthen alle former for dope. Holdets leder Henning Primdahl brød grædende sammen. Det var rørende. Se det på http://www.dr.dk/P3/Spejder/indslag/20070531095744.htm

Onsdag 30/5 2007:
Var i dag med Else på hospitalet for den halvårlige rutineundersøgelse af hjertet. Det var ren fornøjelse. Alt var vel, ja faktisk perfekt. Hun får nu fjernet endnu flere tabletter og behøver måske kun ét check mere sidst i november. Det har været en god dag.

Tirsdag 29/5 2007:
Hjemkommet fra pinseferie i den hyggelige by Thisted og brunet af solens klare stråler (løgn - det styrtede ned søndag og mandag - og jeg kan slet ikke blive brun) er jeg nu klar til fortsat at tage hul på tilværelsens små og store problemer. Navnlig vil jeg glæde mig til de små.
Uanset vejret nød vi opholdet i gode venners hyggelige selskab og i de smukke omgivelser.
Fortelt slået op for første gang på Thisted Campingplads.Udsigten fra campingpladsen i Thisted.
Torsdag 24/5 2007:
Jeg ved da godt, at alderen giver flere og flere begrænsninger. Jeg kan besynderligt nok ikke alt det, jeg kunne for blot 2-3 år siden. Men én ting er jeg blever bedre til. Jeg glemmer mere og mere i det daglige. Ikke at jeg føler mig plaget af det. Jeg må blot nu og da konstatere, at "hvad-var-det nu-han-hed" lige hilste på mig.
Jeg må altså vedkende mig det gamle "ordsprog": Først glemmer man navne, så glemmer man ansigter, så glemmer man at lyne bukserne op, så glemmer man at lyne bukserne ned!"

Onsdag 23/5 2007:
Jeg har i indtil flere aviser - og også i dag - læst, at vi vil få en kanon-sommer med "dejligt høje" temperaturer. Det behøver ikke at være for min skyld. Jeg holder mere af de moderate temperaturer. Så for mig må vi gerne få lidt lave varmegrader - blot det ikke regner uafbrudt.
Jeg mindes endnu, hvor vi svedte sidste sommer. Det var næsten for varmt til at se Tour de France på fjernsynet.

Tirsdag 22/5 2007:
Endelig - endelig efter lang tid uden lyst til at cykle (og med lidt dårligt vejr) kunne jeg i dag ikke finde nogen undskyldning og cyklede til Hornslet efter min uundgåelige og uundværlige medicin (kun 25 km. ialt). Måske var cykelturen mere gavnlig end medicinen! Hvem ved? Under alle omstændigheder var det dejligt, omend jeg alt for tydeligt kunne mærke, at min form er helt i bund. Det vil tage nogen tid at bygge den op igen. Men jeg prøver. Hold mig nu fast på ordet!

Mandag 21/5 2007:
Jeg læste i dag mandag i "Søndagsavisen", som udkom i fredags, om en noget utilfreds 105-årig skotsk dame, som har haft sit første trafikuheld efter 71 år bag rattet. Hun påkørte en åben bildør på en parkeret bil og gav udelukkende skylden til føreren af denne. "Han kunne jo bare have læsset sine varer ud til den anden side," hævdede hun.
Den aldrende førers største ærgrelse var dog, at hun nu mister sin bonus for skadefri kørsel. Hun er ikke skotsk for ingenting.

Søndag 20/5 2007:
Jeg er ikke meget for kræmmermarkeder. Jeg værdsætter ikke ret meget af det "skrammel", man kan købe. Men hvis man kan gøre to børnebørn glade ved at komme der - så gør jeg det gerne. Derfor i dag et besøg på det store marked ved Tangkrogen. Uheldigvis var vi ikke de eneste, der havde fået den ide. Vejret var jo også smukt.
Fra Tangkrogen i dag, mens der endnu var lidt plads omkring os.Beviset på, at også jeg var der. Jeg kommer nok ikke igen.Fredag 18/5 2007:
I det smukke omend lidt kølige vejr var det godt med en travetur med Else og yngste barnebarn. Lige netop nu folder naturen sig allersmukkest ud, hvilket jeg meget gerne ville gengive på billedet. Men nogen mesterfotograf bliver jeg vist ikke.
Turen gik også forbi vores lokale badestrand med Mols Bjerge i baggrunden.
Else og Cille nyder vejret og hinanden.'Badebroen
Torsdag 17/5 2007:
Anbragt foran TV klar til at se fodbold hørte jeg i dag følgende i en reklame (jeg husker ikke for hvad):
"I Thailand er der hver tredie dag en, der får en faldende kokosnød i hovedet". 
"Stakkels ham!"
Den ku' jeg godt li'!

Onsdag 16/5 2007:
Et besøg hos gode, gamle venner i Ebeltoft i dag medførte, at jeg som meget passiv tilskuer overværede deres opsætning af en satelit-disk. Hvis nogen tror, at det er nemt, tager de fejl. Det kan være meget anstrengende at se andre arbejde så hårdt.
Flittige mennesker kommer oftest til tops.
Tirsdag 15/5 2007:
Der må være "et eller andet" med mig og Randers. Jeg har i de sidste to uger været der mindst fem gange - også i dag. Hver gang har det værét noget "teknisk". Vores bil til service (Nellemann), vores campingvogn til småændringer (Midt-Vejs Camping), eller transport af vores datter frem og tilbage to gange, da også hendes bil skulle "på besøg" (Nellemann).
Jeg har ikke det helt store imod Randers, men jeg kunne godt undvære flere besøg de nærmeste uger.

Mandag 14/5 2007:
Jeg var modig i går - tog på stadion for at se AGF. Det var ikke prangende, men gav dog en lille sejr på 1-0. Det var det vigtigste.
I dag burde jeg have været flittig og flyttet nogle fliser for min søde viv. Men desværre/heldigvis tillod vejret ikke sligt.

Søndag 13/5 2007:
Der er nerver på i dag. AGF skal spille nu kl. 15, og hvis jeg er modig, tager jeg derud. Der skal nemlig mod til at se AGF spille. Man ved aldrig, hvordan det går - og det giver nerver.

Torsdag 10/5 2007:
Af uforklarlige grunde betegner min kære hustru mig som "handy-man". Jeg aner ikke, hvem der har sat dette ondsindede rygte i omløb. For jeg er mere fummelfingret end de fleste. Alligevel måtte jeg i dag forsøge at leve op til rygtet og opsætte 3 rullegardiner. Selv om jeg har en vis øvelse, da jeg tidligere har opsat 7 tilsvarende, så kom jeg trods denne kendsgerning til at sige stygge ord, da opgaven ikke lige lykkedes første gang. For jeg er jo ingen "handy-man". Desværre lever min kone videre i forvisningen om, at det er jeg. Så flere "jobs" venter.

Mandag 7/5 2007:
Af tekniske årsager vil min hjemmeside ikke blive opdateret de nærmeste dage. Skulle den blive det, vil du jo nemt opdage det.

Søndag 6/5 2007:
Jeg havde en dårlig dag i går - rigtig dårlig og så dårlig, at jeg ikke fik opdateret min dagbog. Jeg var "dum" nok til at gå til fodbold på Risvang, hvor AGF mødte bundholdet Århus Fremad og var meget heldige med at få uafgjort 1-1. Det var en dårlig dag! Jeg ønsker ikke flere af den slags.

Fredag 4/5 2007 (St. Bededag):
Når man har syndet, bør man efterfølgende udøve en passende bodshandling. Jeg syndede i går ved at lade cyklen blive hjemme, da jeg skulle til Århus. Min bodshandling i dag bestod derfor i, at jeg cyklede til Ebeltoft og hjem igen - 73 km. ialt. Især da jeg kom hjem, kunne jeg mærke, hvordan synden havde forladt min krop. Der var ikke meget tilbage. Jeg var i hvert fald træt.
På vejen derover var jeg så heldig at møde min tidligere kollega, Preben, som var SFO-leder på Jellebakkeskolen. Naturligvis stoppede jeg og havde en fin snak med ham. Han er altid god at tale med og er én af dem, jeg savner meget fra min tid på skolen.
I en lille pause ved Kalø indtog jeg de sædvanlige forhåbentlig helt lovlige midler.
Mine styrkende midler, som jeg indtager på enhver lidt længere cykeltur. Jeg regner med, at UCI vil acceptere dem som lovlige.

Torsdag 3/5 2007:
Jeg har "syndet" i dag. Jeg har været i Århus for at hjælpe lidt til i min brors firma. De trængte til "en praktisk gris" og havde udset sig mig.
Min "synd" bestod i, at jeg ikke cyklede, men lod mig transportere på forsædet af min bil, ført af min søde hustru. Hvorfor? Jeg syntes i morges, at jeg ikke helt havde kræfterne i dag. De vender forhåbentlig snart tilbage. Min EPO var desuden sluppet op.

Onsdag 2/5 2007:
Jeg har altid været lidt betaget af den meget smukke gule farve, rapsen står med netop i disse dage. Så da jeg kørte fra en sørgelig begivenhed i Randers (min bil var til service, og det bliver dyrt), kunne jeg ikke lade være at stoppe og tage nedenstående billeder:
Rapsen i fuldt flor - smukt, ikke?Mere raps - stadig flot!
Tirsdag 1/5 2007:
Verden kan somme tider forekomme lille, og skæbnen kan være lunefuld.
For nogle dage siden sendte jeg en e-mail til en adresse, som jeg troede var vores søns. Det var den ikke. Den blev i stedet sendt til en fyr, som det viser sig, at jeg er i familie med. Blot vidste jeg ikke, at han eksisterede. For at gøre en lang historie kort har jeg slægtsnavnet FOSGERAU, og det har han også. Vi har derfor udveklslet informationer om vores respektive familier. Det viser sig, at vi har mange fælles aner.
Jeg har lovet at sende ham et eksemplar af min bog. Det gør jeg gerne.

Mandag 30/4 2007:
Ja, jeg ved det godt. Jeg fik ikke ført min dagbog i går. Jeg glemte det, fordi jeg fik det dårligt. Et besøg hos lægen i dag har imidlertid rettet situationen helt op igen. Og jeg har det fint.

Lørdag 28/4 2007:
Vi har i dag været til bymarked i Hornslet. Det var hyggeligt at følges med familien og kigge på de mange ting.
Kristian på tur. Familien kigger beundrende på.Dagens "clou" oplevede vi, da vi købte en elektrisk "insektdræber". På skiltet stod at læse: "1 stk. 40. kr. 2 stk 80 kr."
Den flinke sælger benægtede, at der var tale om en trykfejl. Sådan var prisen. Det kunne vel enhver regne ud.
Han forklarede, at det bragte ham i snak med ekstra mange kunder.

Fredag 27/4 2007:
Når man som min kone og jeg har nået den del af livet, der somme tider kaldes "reparationsalderen", bliver der oftere behov for at tale med en læge. Det har vi faktisk gjort begge to i dag. Vi har én læge hver, og de er begge gode. Jeg skulle bruge nogle andre tabletter, og Else skulle aflevere en lille blodprøve -  den var fin.
Det er ganske rationelt, når man kan lave et "dobbelt-besøg" hos lægen. Men jeg kunne nemt finde på noget, der var sjovere.

Torsdag 26/4 2007:
Her er den - den lille "djævel" i græsplænen. Jeg har på alle måder bekæmpet den i mange år. Men egentlig er den jo smuk. Se blot farven og hele den smukt opbyggede blomst.
Måske vil jeg lade den leve!
Jaget - men alligevel smuk!

Onsdag 25/4 2007:
En meget "aktiv" dag - en "cykeldag" 1) til AGF's træningsanlæg i Viby  (se billede), 2) rundt om Brabrandsøen og Årslev Engsø og 3) på en rundtur på havnen (se billede). Ialt 68 km. Smukt vejr! Et par kommentarer til de to billeder:
Billede 1: Som det fremgår var der ingen AGF-spillere til træning i dag. De er sikkert enedes om, at det ikke er nødvendigt at træne mere. Det går jo fint - eller gør det?
Billede 2: Jeg har kørt forbi den gamle færge "Broen" hundredevis af gange på Århus Havn. Den henslæber nu en tilværelse som diskotek. Hvor ydmygende kan man behandle en ærværdig gammel DSB-færge? I dag mindedes jeg 1958, hvor jeg for første gang i mit liv krydsede Storebælt med privatbil - min bedstefars gamle IFA, som mine forældre havde lånt. Vi sejlede med "Broen". Da vi skulle køre fra borde, ville bilen ikke starte, og vi blev skubbet i land. Det var også ydmygende. Jeg gemte mig bag i bilen foran sæderne.
Ikke en AGF'er var at se på træningsbanen i formiddag. Hvad mon de lavede?Den agtværdige gamle storebæltsfærge i Århus Havn. Ynkeligt!
Tirsdag 24/4 2007:
Jeg kan normalt godt lide at blive "udnævnt" til ekspert på dette eller hint område. Det styrker selvtilliden. Men jeg bryder mig ikke om - som nu i dag - af min kone at blive udnævnt til ekspert på det område, der hedder "rhododendron". For det betyder benhårdt arbejde med at luge, lægge ny spaghnum, klippe buskene, gøde og rive. Jeg har ladet mig fortælle, at mange mennesker holder meget af sligt. Skulle vi så ikke nøjes med at lade dem gøre det - og undlade at ulejlige vi andre? Og så skulle der oven i købet slås græs bagefter! Jeg håber, at dagen slutter bedre, end den begyndte.

Mandag 23/4 2007:
Jeg må lige lufte min skuffelse over AGFs nederlag i går på 4-2 til det andet tophold Lyngby. Hvorfor skal det være så forbistret svært at være AGF-supporter? Jeg er sikker på, at de har de meget sjovere i Lyngby!

Søndag 22/4 2007:
Fortsat 3 børnebørn på weekend hos os. Derfor i dag en udflugt til Elmuseet i Tange. Jeg kan fortsat anbefale det til både børn og voksne - blot man ikke skal spise der.
Sjovt, at vise børnebørnene noget, der fanger deres interesse.Den oplevelse, de havde set mest frem til. Statisk elektricitet i massevis. Og det gnistrer. Cecilie med ny frisure.
Lørdag 21/4 2007:
3 børnebørn overnatter hos os nogle dage. Fint. En lille travetur med dem og hunde afslørede for mig, at bøgetræerne er sprunget ud i vores skov her lige ved siden af. Det forekommer mig at være tidligt, men det var skønt at se det. Sommeren er på vej.

Fredag 20/4 2007:
Vi havde god tid i dag. Ingen presserende opgaver eller aftaler. Vejret var smukt, omend lidt køligt. Da vi længe har talt om vores første tur i vores nye campingvog, besluttede vi os til at forberede den godt, hvorfor vi kørte til "Terassen Camping" i Laven for at besigtige den.
Den var smuk, så dertil går vores første tur en gang i maj. Vi glæder os allerede.
Og så er vi tæt på Silkeborg, som jeg gerne besøger for at finde materiale til min nye bog.
Indkørsel til Terassen Camping.Vores standplads - den fjerneste af de to tomme.Det bedste af det hele - udsigten fra vores standplads.Udsigten til den anden side fra vores standplads - ikke dårligt.Torsdag 19/4 2007:
Årstallet er 1902. En stor hovedbygning - 3 etager, vel ialt ca. 400 kvm. til beboelse - samt 4 meget store staldlænger. Bygningerne skal være fattiggård i Silkeborg. Den får navnet Frydensbjerggaard. Den samlede regning på disse store bygninger blev 27.500 kr. - alt inklusive, et sikkert dengang imponerende beløb, men alligevel studsede jeg, da jeg læste om det i formiddags i forbindelse med mit nye "skriveri".

Onsdag 18/4 2007:
Jeg har bemærket, at når jeg en sjælden gang selv vasker bil på vejen foran huset - og det gjorde jeg i dag - så stopper hveranden nabo og tilfældigt forbipasserende, stikker hovedet ud ad sideruden og siger: "Når du nu alligevel er igang, kunne du så ikke lige vaske min også?"
Jeg tager det på ingen måde ilde op, men siger, at det er i orden, blot der ligger en 500 kr.-seddel på forsædet - og jeg giver ikke nogen kvittering bagefter. Ingen har taget mig på ordet endnu.
Sådan noget morer vi os meget over på vores vej.

Tirsdag 17/4 2007:
En meget stor del af dagen er gået med at skrive. Jeg har efter lange og svære overvejelser påbegyndt min nye bog (eller hvad det nu bliver til) om mit barndomshjem, den tidligere fattiggård og husvildebolig Frydensbjerggård i Silkeborg.
Jeg skal hilse og sige, at det "pinedød" er svært - både at komme i gang og at få det hele med, uden at det bliver for "overlæsset". Jeg synes, at historieskrivning er en vanskelig kunst. Man skal hele tiden gå tilbage til kilderne og få den rigtige rækkefølge af begivenhederne. Men jeg prøver ihærdigt.

Mandag 16/4 2007:
Hvordan kan en så smuk forårsdag bruges bedre end ved at cykle en tur til Moesgård Strand (ialt 53 km.)? Det gjorde jeg så, og det er en underdrivelse, at jeg nød det. En "selvtillids-booster" at køre så langt efter "ydmygelsen" torsdag 29/3 (se denne).
Det sikre forårstegn fra Riiskov i dag.Flere sikre forårstegn fra Riisskov.
Fra Moesgård Strand.Giber Å's udmunding i Århusbugten ved Moesgård Strand.

Søndag 15/4 2007:
Med fare for at det lyder som "et tudefjæs", må jeg også i dag konstatere, at "menuen" stod på hårdt arbejde. En terasse skulle males - gulvet altså. Jeg syntes egentlig ikke, at den trængte vanvittigt hårdt, men det gjorde den ifølge "chefen". Under alle omstændigheder er den nu fin og kan forhåbentlig modstå sommerens varme vejr.
PS: AGF vandt topopgøret i Sønderjylland med 1-0. Godt gået. Kampen blev sendt på TV, men jeg turde ikke se den og ventede med at tænde, til kampen var forbi.

Lørdag 14/4 2007:
I de mange år, jeg var ansat ved skolevæsenet havde jeg en hård arbejdsgiver, der stillede krav til vi ansatte - ikke urimelige, men hårde. Vi blev holdt til ilden.
Min nye arbejdsgiver her i mit otium er meget sødere den forrige, men hun stiller bestemt ikke færre og mindre krav. I dag lød "menuen" på "Vask af campingvogn". Vi har næsten lige fået den, og jeg synes, den var rimelig pæn uden alt for meget snavs. Men det var ikke tilfældet - ifølge "chefen". Så nu er den vasket og skinner ekstra flot, og jeg fik ros for det. Det er godt at få ros af en hård, men også meget sød arbejdsgiver.

Fredag 13/4 2007:
I ca. 20 år er vi blevet vænnet til at se et lille rækværk rundt om vores terasse. Det har jeg fjernet i dag. Ved hjælp af rå muskelkraft hev jeg de tykke stolper op og fjernede dem. Men ikke nok med det. Jeg har også slået græs - både med kantklipper og det hele. Og jeg har repareret på fliserne i gården og i indkørslen. Altså benhårdt fysisk arbejde fra kl. 9 og til nu kl. 15. Så jeg har fortjent det marcipanbrød, jeg har købt, men sig det ikke til min læge.
PS: Dagen blev også den dag, hvor yngste barnebarn fangede sine første sild. Se billede. Klik her.

Torsdag 12/4 2007:
Jeg var i dag "i embeds medfør" i Viborg - nærmere betegnet på seminariet for at afhente nogle bøger. Som sædvanlig hørte jeg P1, og emnet i dag var intet mindre end Københavns kloaksystem. Umiddelbart lyder det jo ikke af noget. Men det var faktisk en spændende udsendelse, der på alle måder "gik i dybden" - lige fra de første og uhumske render i gaderne til alle former for spildevand m.m. og til det nu helt udbyggede og underjordiske system med pumpestationer og meget mere.
Jo, man kan opleve meget på vej til og fra Viborg.

Onsdag 11/4 2007:
Tidligt op. Bil til mekaniker i Risskov kl. 8. Højre forfjeder knækket. Skulle vente 1½ time på, at bilen blev færdig. Men mod sædvane var jeg forudseende og medbragte min cykel, så jeg kunne køre en lille tur for at slå ventetiden ihjel. Jeg aflagde derfor et besøg i den gamle og nedlagte grusgrav mellem Elev og Lisbjerg - et sted, hvor jeg i fordums tid har tilbragt hundredevis af timer med at træne hunde. Et egentligt ganske smukt vandhul er nu, hvad der er tilbage af grusgraven, men med farlige og glatte lerskænter.
Fra den tidligere grusgrav mellem Elev og Lisbjerg. Ser idyllisk ud på trods af farlige skrænter.Jeg har ikke tal på, hvor mange gange vores hunde har svømmet tværs over.

Tirsdag 10/4 2007:
Jeg tillader mig kort at vende tilbage til min erindringsbog, som jo udkom i januar. Årsagen er den, at én af mine 4 meget rare nevøer i dag har ringet mig op og fortalt, hvor glad han er for at læse den. Han fik bogen i forgårs og er allerede næsten færdig. Han fortalte, at han bl. a. har fået et meget bedre kendskab til sin mormor og morfar (min mor og far), lært noget om dem, som han ikke vidste og glædet sig over det. 
Og det var jo netop den væsentligste begrundelse for mig til at skrive bogen.
Vi står i generationerne på skuldrene af hinanden, og jo sikrere vi står jo bedre.
Hans opringning gjorde mig meget glad.

Mandag 9/4 2007:
Den meget "skarpe" læser af denne side vil erindre, at jeg havde en traumatisk oplevelse torsdag den 29/3 (se begivenheden fra denne dato), hvor jeg "gik død" i mine anstrengelser for at cykle til Ebeltoft via Knebel og Agri. Det handler om bakken op til Agri. Det har været en trøst for mig at erfare, at netop denne bakke er regnet blandt én af den vanskeligste i danmark. Det fremgår af følgende hjemmeside: http://www.climbs.dk/. Her er bakken omtalt. Det trøster mig lidt og giver mig en smule mod til at prøve en anden gang.
PS: Er lige kommet hjem fra Århus Stadion. Vi vandt 2-0 over Fredericia. Hip hip hurra!

Søndag 8/4 2007:
Som barn var jeg meget fascineret af begrebet flaskeposter. Det var spændende at høre om flasker, der med små beskeder kunne sejle verdenshavene rundt og blive fundet og besvaret af mennesker fra en anden verdensdel. Det var derfor med interesse, at jeg i dag stødte på en avisartikel om et par svenske søstre, der den 30/10 1983 sendte en flaskepost afsted fra Kalmar i Sverige. Den blev fundet for nogle dage siden og besvaret af en dame, som fandt den - blot 500 meter fra det sted, hvor den i sin tid blev søsat. Så den nåede ikke ud på verdenshavene, men blev dog besvaret.

Lørdag 7/4 2007:
'Dannebrog
Vi har i dag fejret Elses fødselsdag med en hyggelig frokost for hele den del af familien, der bor i Århus-området, og som ikke er på påskeferie, samt en "tilløber" fra Hillerød - vores nevø. Det var mægtigt hyggeligt at se dem allesammen på ét sted.
Derfor flaget til tops.


Fredag 6/4 2007 (Langfredag):
6 rummeter træ ligger nu pænt stablet i vores have. Det tog 2 dage, men heldigvis med gode pauser. Jeg vil ikke påstå, at jeg nyder arbejdet undervejs, men det er flot at se på nu, og jeg holder meget af duften af det forholdsvis friske bøgetræ. Jeg går nu og da hen til stablen blot for at dufte til den. Det er nu én af de få og små fornøjelser, jeg har.

Torsdag 5/4 2007 (Skærtorsdag):
Jeg var i dag én af 7.000 AGF-tilhængere, der på Århus Stadion oplevede den ydmygelse at "blive banket" 1 - 1 af det absolutte bundhold Brabrand. Meget har AGF budt os gennem tiden, men dette må være bunden. Jeg vil i hvert fald nødigst være der, hvis det bliver værre. Det var skrækkeligt. Og samtidig var det bidende koldt, og der var ingen fodbold at få varmen af.

Onsdag 4/4 2007:
Jeg har enkelte gange, bl.a. i dag, hørt en dansk sanger ved navn Peter Sommer. Jeg har aldrig hørt særlig godt efter, men det kom jeg til, da jeg hørte, at titlen på sangen var "Banker på åben dør". Den var da lidt speciel tænkte jeg, og endnu mere specielt blev det, da jeg hørte sætningen "Jeg kan ikke se skoen for bare tæer". Indsæt 2 bogstaver,og du har det ordsprog, som vi alle kender så godt. Den er da lidt morsom.
Det var bare det, jeg ville fortælle.

Tirsdag 3/4 2007:
Som den trofaste læser vil have bemærket det, kunne jeg ikke skrive min dagbog i går, da min hjemmeside var "nede" med tekniske problemer. Ingen - heller ikke jeg - kunne åbne den. Det kan jeg nu på dette tidlige tidspunkt tirsdag formiddag, og det glæder mig meget.
Jeg må dog lige fortælle, at jeg i går - bortset fra den lukkede hjemmeside - havde en rigtig god dag, hvor jeg nød at gå rundt i det gode vejr, som endog inspirerede mig til at slå græs for første gang i år. Jeg vil gøre mig umage for, at sådanne lyster ikke påny skal gribe mig.

Søndag 1/4 2007:
Jeg må fortælle om det. Jeg kan slet ikke lade være. AGF vandt. Og det på samme dag, hvor jeg satte vimplen op på vores flagstang. Se resulatet herunder:
Et herligt billede.
Det har været en god dag.Lørdag 31/3 2007:
For en uge siden stillede jeg uret en time frem. I dag stillede jeg havemøblerne frem - altså var jeg en uge forsinket. Men det er sket før, at nogen ellet noget er forsinket.
Som barn var jeg ofte på ferie hos min faster og onkel i Durup, en lille landsby på Salling. Altid med tog og altid forsinket. Min onkel fortalte, at en dag kunne nogle af bønderne på lang afstand se, at toget ville ankomme rettidigt. Hurtigt blev pr. telefon det lille byorkester samlet på peronnen, og mange mennesker blev bedt om, at møde op, så det rettidige tog kunne blive behørigt modtaget, nu da det endelig kom til tiden. Den lidt perplekse togfører spurgte ved ankomsten om årsagen til det store fremmøde og musikken, og da han fik at vide, at det skyldtes togets rettidige ankomst, sagde han: "Rettidig. Vi er nøjagtig et døgn forsinket."

Fredag 30/3 2007:
Ovenpå gårsdagens ubehagelige oplevelse på cyklen havde jeg i dag brug for at sidde stille og læse. I en avis fandt jeg en interessant artikel om "100-års lån" i huse. Sådan et vil jeg have. Min chance for nogensinde at betale det tilbage er minimal, og så er det oven i købet meget billigere, ca 1.300 kr. om måneden ved et lån på 1 million, og man kan gøre det afdragsfrit, så længe man vil. Hvad venter jeg på? Jo, jeg venter på 1/7. Fra den dato frigives lånene. Jeg elsker gæld, der ikke skal tilbagebetales!

Torsdag 29/3 2007:
Hvor ydmygende! Jeg måtte i dag opgive at fuldføre en cykeltur til Ebeltoft 5 km. før målet, og Else kom i bilen og samlede mig op. I den sidste ende var det måske modvinden, der gjorde det, men primært var det bakkerne ved Agri. Jeg kørte nemlig en omvej. I Knebel står et uskyldigt udseende vejskilt. "Agri 2", står der på det. Jeg fulgte det, men vil hermed advare andre cyklister, der måtte få den samme ide. Det er en "dræberbakke" op til Agri. Den stiger vildt og i mange afsnit. Just som man tror, at man er på toppen, viser der sig endnu en bakke på den anden side. På denne dræberbakke havde jeg dog kræfter til at stoppe og tage billeder af dyssen ved Poskær Stenhus, som jeg aldrig har set før. Et par km. senere nåede jeg toppen ved udkørslen af Agri.
Stendyssen ved Porskær Stenhus tæt ved Agri.Endelig toppen. Jeg følte det, som havde jeg besejret Alp dHuez.
Onsdag 28/3 2007:
Jeg har haft telefonstorm. Mindst én har ringet og beklaget sig over, at min hjemmeside ikke blev opdateret i går. Jeg forsøgte i rolige vendinger at forklare, at årsagen var den, at vi havde engageret en mand til at komme og slibe og lakere gulvene i køkkenet og gangen. Denne udmærkede næringsdrivende forhindrede mig derved i at komme ind til min computer. Derfor ingen opdatering i går. Men nu er lakken tør, og jeg er klar igen.

Mandag 26/3 2007:
Ældste barnebarn ringer op i går aftes. Vil meget gerne, om morfar i morgen (altså i dag) vil køre hende til Ålborg. For tilfældigvis findes der dér en forretning, der sælger lige bestemt de 4 plakater, som det søde barn ønsker at købe, og de kan ikke fås i Århus.
Hvem kan sige nej til en sådan henvendelse? Jeg kan ikke - så gæt, hvor jeg har været i dag! Ja, Ålborg. Men det var fint, og barnebarnet var glad.
PS: Var ved lægen i morges til rutinecheck ang. mit for høje blodtryk, som heldigvis ikke længere er så højt, så jeg skal først se ham igen om 3 måneder. Godt nok!

Søndag 25/3 2007:
Søndagens lille travetur med hundene overbeviste mig om, at foråret er kommet. Hvidtjørn i blomst (tror jeg nok).

Nu bliver der ikke længere brug for snekæderne til bilen.

Lørdag 24/3 2007:
Ikke at alt i min dagbog skal absolut handle om cykling, men det er for fristende ikke at bringe en  ganske vist lidt gammel nyhed fra TV2 om cyklisten, der blev forfulgt af 14 køer. Køer på markFoto: TV 2

"Politiet i Thisted modtog i aftes et noget usædvanligt opkald fra en cyklist i Heltborg. Det skriver Thisted Dagblad. Cyklisten følte sig forfulgt af en flok køer, da han kom cyklende på en offentlig vej ved Heltborg nær Hurup i Sydthy. Ordensmagten rykkede straks ud, og fandt køerne, som var brudt ud af en indhegning. Betjentene kunne aflæse køernes identitet på øremærkerne, og fandt senere frem til ejeren, der kunne få dyrene tilbage på sin mark."

Fredag 23/3 2007:
Bortset fra en iøvrigt ganske fredsommelig cykeltur til Århus og tilbage har dagen i dag været ganske begivenhedsløs. Det gør heller ikke noget at have begivenhedsløse dage - når blot der ikke er for mange af dem.
PS: Det var dog en god begivenhed, at AGF i dag i en træningskamp slog Horsens' superligahold med 4-1. Godt gået.

Torsdag 22/3 2007:
Somme tider får jeg en spændende opgave at løse for min brors firma - et pædagogisk konsulentfirma. Og jeg hjælper hellere end gerne til. I går fik jeg udleveret bogen "Polly put the kettle on" - en norsk bog om engelskundervisning i børnehaver og børnehaveklasser skrevet til pædagoger. Jeg blev bedt om at lave en anmeldelse af den.
Som tidligere engelsklærer er det naturligvis en god opgave at få. Jeg læste derfor flittigt hele formiddagen og en del af eftermiddagen og kunne aflevere anmeldelsen allerede i dag - så spændende var det.
Ja, jeg tror, at man skal fremme engelskundervisningen for de helt små årgange. Det vil hjælpe dem senere - især hvad angår udtalen af sproget. Så gå bare i gang, kære undervisningsminister!

Onsdag 21/3 2007:
Som den meget opmærksomme læser måske har bemærket, sker det, at jeg fortæller om cykelture til nære og fjerne destinationer. I går skrev jeg om en cykeltur, der ikke blev til noget. Det samme vil jeg gøre i dag. Jeg skulle til Århus og havde i går besluttet mig til at cykle. Men da jeg vågnede i morges og bemærkede vinden og den lave temperatur, ombestemte jeg mig og blev kørt i bil. Især på hjemturen måtte jeg glæde mig over, at jeg ikke var på cykel. Det blæste kraftigt - strid modvind, og det var helt tydeligt en særdeles kold vind. Jeg skal til Århus på fredag igen - og det helst på cykel.

Tirsdag 20/3 2007:
Jeg ved det. Jeg burde i det smukke vejr have cyklet mig en lang tur i dag. Men lysten til at læse videre om den gamle fattiggård var større. I "Reglement for Fattig- og Forsørgelsesanstalten i Silkeborg" fra 1912 stødte jeg på følgende i § 14:
Fra 1. April til 1. Oktober staas der op af Sengen om Morgenen Kl. 5½ og fra 1. Oktober til 1. April Kl. 7; dette tilkendegives ved Ringning med en Klokke. Efter Ringningen maa enhver straks staa op af Sengen, redde denne, vaske sig og ordne sit Haar...."
Fast sengetid om aftenen var kl. 9.
Ved overtrædelse af bestemmelserne kunne fattiglemmerne straffes med f.eks. udgangstilladelse - eller på anden måde. Barske forhold!

Mandag 19/3 2007:
Udover nogle mindre gøremål har dagen har haft 2 hovedpunkter:
1) Vi har været ude for at købe årets første fodboldbilletter til AGF's kamp den 1/4. Der kommer vist mange mennesker, for vi kunne ikke få billetter, hvor vi gerne ville.
2) Jeg har gennemarbejdet nogle avisartikler fra perioden 1902 - 1906 om den tidligere fattiggård i Silkeborg, som jeg gerne vil skrive en større "ting" om. Blandt mange oplysninger stødte jeg på den væsentlige, at landbruget på fattiggården brugte byens latringødning på markerne, hvilket patienterne på det meget nært liggende sygehus ikke var udelt glade for, da opbevaringsstedet var ganske tæt på, hvorfor artiklen fortsætter: ".......og der vil nok ogsaa nu blive truffet Foranstaltning til denne Møddings Henflytning længere ud paa Marken, ligesom Gaardens Møddingssted vil blive omgivet med en Mur og forsynet med Ajlebeholder."
Sig så ikke, at man ikke tog hensyn til patienterne også i 1902.

Søndag 18/3 2007:
Når man - som jeg - for tiden ikke sover vanvittigt godt om natten, får man læst meget. Det er da i det mindste én lille fordel. Og jeg læser vidt forskellig litteratur.
Just afvigte nat afsluttede jeg læsningen af "Med mellemrum" - en selvbiografi af skuespilleren Frits Helmuth. Titlen henviser til afstanden mellem hans to øverste fortænder.
I bogen skriver F.H. bl.a. om sin gode ven Ebbe Rode, hvis humor af oplagte grunde ikke var ulig Storm P's. Ebbe Rode havde engang sat følgende lille skilt uden på sin fordør: Hvis dørklokken ikke virker, så brug måtten." Eller da E.R. engang afsluttede en lang telefonsamtale med en ven med at sige: Nå, farvel du, hils din kone og alle mine børn."

Lørdag 17/3 2006:
Man møder nu og da interessante mennesker. Jeg mødte et i dag.
Vi har købt nyt spisebord til vores køkken - et meget mindre bord, lige stort nok til Else og jeg. Det tidligere bord - et stort, men nydeligt bord var stillet til foreløbig opbevaring.
Skæbnen ville, at én af vore naboer havde sendt bud efter Røde Kors Genbrugsmøbler. Jeg tænkte, at de nok ville tage vores gamle bord med, hvorfor jeg kontaktede de to "flyttemænd", og de sagde straks ja. Det viste sig, at de var frivillige, og den ene af dem fortalte, at han var pensioneret og nu brugte al sin tid på at drive denne afdeling af Røde Kors for at skaffe penge til organisationen. Han arbejdede hver dag og ofte også i weekenden.
Jeg synes, at det er flot, at man i den grad engagerer sig frivilligt i velgørende arbejde.

Fredag 16/3 2007:
Når jeg er ude at cykle, forventer jeg, at jeg skal træde i pedalerne, når jeg kører opad en bakke. Til gengæld forventer jeg, at jeg kan køre frihjul, når jeg kører nedad. Det er vel alt ialt rimelige forventninger. Blot kunne dagens cykeltur ikke leve op til disse forventninger. På min cykeltur hjem fra Møllerup, hvor jeg havde afleveret nogle eksemplarer af min bog til nogle mennesker, jeg sætter pris på, måtte jeg opleve, at jeg skulle træde i pedalerne NEDAD bakkerne - også nedad bakken i Rønde, som ellers er lang og stejl. Men den kraftige modvind gjorde det nødvendigt at træde i pedalerne for blot at holde en anstændig fart.
Der var således en strid modvind hele vejen hjem, og jeg tænkte meget på Storm P., som et sted siger: "Modvind er godt nok - når bare man skal den anden vej!" Men det skulle jeg desværre ikke.

Torsdag 15/3 2007:
Et nyt besøg på Lokalhistorisk Arkiv i Silkeborg har gjort dagen spændende for mig. Det lykkedes nemlig at finde nyt materiale til mit kommende "skrift" om Frydensbjerggård - den tidligere fattiggård. Jeg fandt flere avisartikler fra slutningen af 1800-tallet og nogle af meget nyere dato, skrevet af den museumsmand, som jeg har udvekslet en del materialer med. Desuden fandt jeg arkitektegninger fra dengang, gården blev bygget, og jeg fandt endog billedmateriale af personer, jeg kendte som barn. Det har været en god dag. De er meget hjælpsomme på arkivet.

Onsdag 14/3 2007:
Jeg har "tudefjæs" i dag. Hør blot hvorfor: Jeg sov uendelig lidt i nat - højst 1½-2 timer, jeg var tidligt oppe, cyklede til Århus, arbejdede hårdt i 6 timer og cyklede hjem. Ovenikøbet var jeg nødt til at køre en omvej. Derfor er jeg træt - jeg er meget træt. Er det ikke synd for mig? Det synes i hvert fald jeg selv, og derfor sidder jeg her med mit "tudefjæs" og venter på, at nogen vil være enig med mig i, at jeg har det hårdt. Og jeg gider ikke høre noget om, at jeg blot kunnet have ladet være med at cykle. For det er ikke til diskussion.

Tirsdag 13/3 2007:
Årets første havearbejde er overstået - lidt klipning og rivning. Ikke noget særligt, men det var vejret, og jeg burde have nydt det. Men jeg er ikke vild med havearbejde. Det er for mig "en krig", der skal overstås i en fart. Kun en tåbe frygter ikke haven!
PS: Else var til et check på hospitalet med flot resultat.

Mandag 12/3 2007:
Allerede i dag kan jeg gøre rede for Todbjerg Tårnets historie (se dagbog for i går lige nedenunder). En opmærksom læser af min hjemmeside gjorde mig opmærksom på Lystrup Skoles hjemmeside, hvori der er nøje redegjort for alt om tårnet. Det kan læses på siden "Rodekassen/Rygter". Klik blot her og læs.

Søndag 11/3 2006:
Forårsagtigt vejr. Frem med cyklen. En god tur men med kraftig modvind de første 25 km over Hjortshøj, Todbjerg og til Grundfør. Herfra hjem over Lisbjerg, Lystrup og Risskov. Ialt 47 km.
På vejen passerede jeg Todbjerg Tårnet. Jeg ved ikke, hvad dette tårn er bygget til og har forgæves ledt på internettet efter oplysninger. Måske er det blot tænkt som et udsigtspunkt. Men smukt ligger det i det bakkede landskab. 
'JegTodbjerg Tårnet set fra landevejen. Stadig kan snedriver ses.
Ud over at nyde turen - på trods af de store fysike anstrengelser - kunne jeg ikke undlade at ærgre mig over det meget affald, man ser i vejgrøfterne. Netop nu hvor græsset er lavt, kan man tydeligt se det hele - plastikposer, papkasser, øl- og sodavandsdåser, metalstykker, papir, glas- og plastikflasker. Kort sagt: Det er der det hele. Hvor ville jeg ønske, at man ville undlade at smide affald ud ad bilruderne, for det er næsten det eneste sted, affaldet kan komme fra.
Hvor er det skønt at belære og hæve pegefingeren!

Lørdag 10/3 2006:
Dagen i dag har været en rolig dag - og det af gode grunde. Efter grundigt at have fejret en 60-års fødselar i aftes kom jeg lidt sent i seng og efterfølgende lidt sent op i morges - stadig lidt træt. Mine fysiske udfoldelser i dag har derfor begrænset sig til en smule rengøring af vores bil i rolige og sindige bevægelser, et besøg i en møbelforretning og lidt fodbold på TV. Og det bliver næppe til mere. 

Fredag 9/3 2007:
Flere nyhedsmedier fortæller i dag, at nogen har sat det norske kongeslot til salg på en en internetauktion. Prisen startede ved 1 dollar, men er efterhånden nået op på 99.999.999 dollars.
Slottet ligger lige nu i Norge, har gjort det siden 1849, men kan nemt flyttes til et andet land, hævdes det.
Gad vide, om kongeparret følger med i prisen? Jeg tror det ikke, for det er ret dyrt i drift.

Torsdag 8/3 2007:
Jeg tillader mig at tage det som et forårstegn, at sneen i forhaven nu ser således ud, og at også blomsterne lover lysere tider.
Sneens sidste krampetrækninger.Det går bestemt mod lysere tider.

Onsdag 7/3 2007:
Jeg har ikke været "overflittig" med at øve mig på violinen. Men en smule er det da blevet til, og jeg spillede i dag i 15-20 minutter. Det er morsomt at bemærke, at langsomt vender evnen tilbage. Jeg har reelt ikke spillet på den, siden jeg forlod seminariet i 1964. 
Mine nuværende præstationer lyder ikke særskilt kønt, men melodierne er dog genkendelige - vil jeg tro. Jeg spillede forleden for yngste barnebarn, og hun virkede tilfreds med resultatet, og jeg tror ikke, hun "fedtede" for noget.

Tirsdag 6/3 2007:
For et par dage siden sagde min kone til mig: "Du er nok lidt kålhøgen i dag"! Det var sagt med et glimt i øjet, for jeg ved jo godt, at det ikke er særlig prisværdigt at være "kålhøgen". Det betyder nemlig at være indbildsk, kæphøj eller overmodig.
Det vidste jeg som sagt, men for en sikkerheds skyld slog jeg alligevel i dag ordet op i min etymologiske ordbog og fandt ud af, at det oprindeligt er opstået ud fra navnet på en drabelig helt i en folkevise. Han hed Karl Høvding. Et egenavn er altså blevet til et tillægsord - "kålhøgen".
Så lærte vi det!

Mandag 5/3 2007:
I dag kl. 13.42 var det nøjagtig 1½ år siden, jeg røg min sidste cigaret. Jeg sidder derfor nu med en rigtig god fornemmelse i kroppen og burde måske på én eller anden måde have fejret dagen. Jeg er da lidt stolt af at have gennemført rygestoppet, og jeg er heldigvis langt på den anden side af at være fristet til at tænde en cigaret påny.
Min kone og jeg har ganske vist lovet hinanden, at når vi fylder 75 år, må vi gerne begynde igen. Jeg er rimelig sikker på, at jeg ikke vil have lyst til det.

Søndag 4/3 2007:
Else og jeg har gennem nogen tid glædet os til at få besøg af min nevø, hans kone og deres herlige tvillingepar - to piger på omkring 2 år. De kom idag, og det var meget hyggeligt.
Det var også morsomt igen efter ganske mange år at høre småbørnsjubel i huset og se de to lege. Der er noget specielt over tvillingepar. De er ofte - og som vi også så det i dag - meget venlige og kærlige mod hinanden. Det var en god oplevelse.

Lørdag 3/3 2007:
Stadig ihukommende min læges kloge ord om at dyrke motion, men sandelig også drevet af en stor lyst til og glæde ved at cykle kørte jeg i dag til Ebeltoft. Jeg er ikke i god form, så det blev en hård tur, men i behageligt vejr med kun en smule modvind.
Som sædvanlig skulle jeg forcere bakken ved Grønfeld - en bakke, jeg altid møder med stor respekt, ligesom Tour-de-France rytterne møde Alp dHuez. Forskellen er blot, at de kommer mere ubesværet op ad dette bjerg, end jeg kommer op ad Grønfeld-bakken. Men jeg klarede den og var stolt over det.
Starten på Grønfeld-bakken. Ser uskyldig ud, men er det ikke. Opkørslen fra denne side er 1,8 km. med en max stigningspct. på vel 6-7. Jeg har ingen problemer med at overholde den angivne fartbegrænsning på 60 km./timen.Opkørsel på 1,8 km. fra denne side. Nedkørsel på modsatte side på 2,0 km. Jeg nyder altid nedkørslen meget, for da er jeg træt.

Fredag 2/3 2007:
Denne dato har altid haft en særlig "klang" for Else og jeg - og i sær i dette år. Det er nemlig i dag nøjagtig 50 år siden, vi mødte hinanden for første gang. Det skete faktisk til et fastelavnsbal i Silkeborg Idrætsforening, og vi blev straks glade for hinanden - og jeg var endda ikke engang udklædt.
50 år er en del.

Torsdag 1/3 2007:
Officielt er dagen i dag årets første forårsdag. Og det kunne heldigvis mærkes. Herligt - ja stort set lunt vejr. Man bliver næsten helt kåd af det.
Det var derfor passende, at det lige netop var i dag, vi afhentede vores nye campingvogn i Randers, hvor den har opholdt sig de sidste 3 uger for at få rettet nogle småting og få lagt et fint nyt gulvtæppe. Ikke mindst Else var glad ved gensynet, og hun har vældige planer for dens anvendelse. Jeg glæder mig også til at komme ud i naturen, som vi altid finder i vores fortelt derved at vi slår et hjørne af gulvtæppet til side, så vi kan se det grønne græs.

Onsdag 28/2 2007:
Fedtforbrændingssuppen fra i går holdt ikke helt, hvad den lovede. For på trods af at jeg spiste ganske meget af den, havde jeg alligevel taget ½ kilo på i morges, da jeg steg på vægten. Måske skulle jeg blot have spist meget mere. Den smager faktisk rimelig godt.

Tirsdag 27/2 2007:
Overskrift side 5 i Århus Stiftstidendes tillæg i dag: "To ud af tre ældre vejer for lidt".
Hvis det passer - og det gør det jo nok - så er jeg den tredie, altså den, der vejer for meget. Men jeg gør noget ved det og har tabt mig 8 kg. siden nytår.
Og jeg vil tabe mig yderligere. Min søde kone har nemlig netop i dag tilberedt en grøntsagssuppe ved navn "Fedtforbrændingssuppe", oh, hvilket navn! Duften af den er udmærket, og ifølge opskriften kan man spise alt det af den, man ønsker. Det er faktisk således, at jo mere man spiser af suppen, desto mere taber man sig. Så jeg må samle appetit til i aften, hvilket ikke er så svært, når man ikke har spist mere, end jeg har gjort i dag.

Mandag 26/2 2007:
Som barn elskede jeg alt, der havde med sne at gøre - kælkning, skøjteløb og skiløb. Så glad var jeg for sne, at selv det at hjælpe min far med at skovle det væk var en slags fornøjelse. Og det drejede sig om hundreder af meter, for han var vicevært og havde lange fortove at passe.
Mit forhold til at skovle sne er siden ændret en smule. Jeg har i mange år mest haft den holdning, at det ikke kan svare sig at fjerne sneen, for senest når vi kommer til maj, er den væk alligevel.
Men i dag har jeg ikke desto mindre gennemført "forebyggende snerydning". Det betyder, at jeg med skovl og trillebør har fjernet uanede mængder af sne foran mit nye værksted. Belært af erfaringerne under det kraftige regnvejr den 20/1 (se dagbog for den dag) ved jeg nemlig, at jeg kan risikere en oversvømmelse i mit nye værksted. Og det er ikke ønskeligt.

Søndag 25/2 2007:
Vi har i dag haft en usædvanlig hyggelig dag med yngste barnebarn og familie. Jeg er normalt ikke meget for store udstillinger. Ikke desto mindre valgte jeg at tage med på en enorm campingudstilling i Herning.
Det var ikke så meget udstillingen. Den var vist, som sådan én skal være. Det var mere det at kunne slentre afsted med barnebarn og familie, snakke og kigge og sidde et par timer i bilen og småsludre. Det var mægtig hyggeligt og gjorde mig meget glad.
Da vi kørte afsted, blev barnebarnet som altid spurgt: "Er du spændt fast?" Svar: "Ja, jeg er meget spændt!" Den tænkte vi lige lidt over.

Lørdag 24/2 2007:
Da det nu er blevet lidt nemmere at køre, besluttede vi os til at købe ind hos Føtex i Skæring. Der var hundreder af mennesker, hvis køleskabe i lighed med vores var næsten tomme efter de mange dage uden mulighed for at købe ret meget. Så nu skulle der hentes forsyninger.
Efter at have overstået de mange indkøb og de vanlige ventetider ved kasselinien, gik jeg bærende på to tunge indkøbsposer og balancerende i det glatte og smattede føre frem mod vores bil. Pludselig speeder en bil op lige bag ved mig. Hjulspin og sprøjt af is og våd sne op på mig. Jeg blev bange, og uden at tænke på mit noget forhøjede blodtryk råbte jeg højt ad bilen og skældte ud, da føreren steg ud. Det må jeg slet ikke. Jeg må ikke hidse mig op. Det er ikke godt for blodtrykket, har jeg læst. Førerens undskyldning var, at han havde kørt lige bag mig et stykke på parkeringspladsen uden at kunne komme om. Nej selvfølgelig kunne han ikke det. Der var kun en smal passage, og jeg hørte ikke noget. Han fik læst og påtalt. Så kan han lære det, kan han!

Fredag 23/2 2007:
Jeg var hos lægen i dag - skulle have hjertet checket, en såkaldt EKG.
Jeg var ganske bekymret, da jeg tog derop. Jeg forestillede mig alskens "dårligheder"
Når jeg kører på cykel, er jeg glad, hvis nogen omtaler mig som "Kyllingen", bjergrytteren Michael Rasmussen fra Rabobank. Men hos en læge er jeg en ganske anden slags kylling - altid bekymret og nervøs. Således også i dag. Heldigvis var der slet ingen grund til alle mine bekymringer. Det lader til, at jeg har et sundt og stærkt hjerte. Men det skyldes måske netop mit ønske om at køre lige så godt op ad bakkerne/bjergene som den "rigtige Kylling". Jeg træner i hver fald for at kunne gøre det, og min læge roste mig meget for at være så fysisk aktiv.

Torsdag 22/2 2007:
Den snestorm, der i går var i sin vorden, slog ned over os i nat. Og jeg skal da love for, at vi har fået sne - også i Studstrup. Se blot:
Store snedriver langs med vores hus. De skulle heldigvis ikke fjernes.Set fra modsatte sider. En del af denne sne skulle dog fjernes, så vi kan hente træ.
Jeg måtte bruge 1½ time på at skovle sne - god motion.
Godt, jeg ikke skulle køre i bus i dag (se dagbog for i går).

Onsdag 21/2 2007:
Jeg har kørt i bybus i dag - linie 56 hjem fra Århus. Jeg havde frygtet det værste, en overfyldt bus, der ville sætte sig fast i en snedrive, og jeg ville kun under meget store lidelser nå mit hjem til fods, kæmpende mod elementernes rasen i form af en gigantisk snestorm.
Sådan gik det ikke: Der var enorm god plads i bussen, og den kørte til tiden, og vi nåede endda Studstrup en smule før det angivne ankomsttidspunkt.
Endnu en gang: "Skuffelser, der ikke gik i opfyldelse". (Bog af Johannes Møllehave - læs den).

Tirsdag 20/2 2007:
Hermed det lovede og uden tvivl længe ventede billede (se dagbog fra i går).
Min første skole i Silkeborg (1947-1951)
Her startede lille jeg min skolegang i august 1947 i Silkeborg. Skolen hed Østre Skole eller Borgerskolen og ligger stadig på Markedspladsen - dog ikke længere som folkeskole, men handelsskole.
Mit klasseværelse var i stuen, de tre vinduer yderst til højre.
Er det ikke bare mageløst?
Jeg vidste, at du ville blive glad for at se dette mindeværdige sted.
(Billedet taget i februar i år).

Mandag 19/2 2007:
Der er en del, der har "drillet" mig i dag. F.eks. ville jeg på dette sted lige nu gerne have vist et billede af min første skole i Silkeborg. Der gik jeg fra 1. til 5. klasse. Jeg ved, at mange mennesker næsten ikke kan vente på at se billedet.
Men desværre forhindrer noget teknisk mig i at indsætte billedet. Det vil blive bragt, så snart jeg har snakket med webstedet, så de kan rette fejlen.

Søndag 18/2 2007:
Jeg har i dag læst nogle avisartikler om Frydensbjerggaard i Silkeborg, den fattiggård, som jeg vil skrive en lille bog om. Herunder stødte jeg på et læserbrev i "Silkeborg Folkeblad" fra januar 1902, hvori bl.a. følgende kunne læses:
"Naar vi derfor nu skal til at bygge en ny Fattiggaard, lad os saa samtidig bortforpagte Jorden og nøjes med at bygge en bolig stor nok til at rumme de stakler, der ikke er i stand til selv at bjærge Føden og som nu en Gang er bleven indlagt. Hertil behøves ingen Herregaard og Udgifterne til disse Lemmers daglige Underhold vil sikkert let kunne bringes ned under det Beløb – ca. 400 Kr. – som hvert Fattiglem nu koster Kommunen. Hertil kommer saa Indtægten af de bortforpagtede Jorder.
Dette til velvillig Overvejelse af rette vedkommende".
En kommunal interesseret Borger.
Så er det sagt! Mere skal de ikke regne med, de fattige stakler.

Lørdag 17/2 2007:
På dagens forholdsvis korte travetur (½ time) medbragte jeg fire hunde - vore egne to samt to "pensionærer". Vi passer i weekenden vores søns to hunde.
Hvor var det pragtfuldt se dem løbe rundt i "fri dressur". To unge hunde, der bare ikke kan få løbet nok og stærkt nok samt to 11½ år gamle tæver, hvoraf især den ene (vores gamle Shiba) smålunter lidt adstadigt rundt i det høje græs og mellem de mange buske, rystende lidt på hovedet over de unges vilde jagt.
Men der var ingen tvivl om, at de alle fire nød at kunne strække ud hver efter egne evner.

Fredag 16/2 2007:
Som jeg indirekte truede med det i går, har jeg i dag for første gang i over 20 år spillet på min fine, gamle violin - et arvestykke fra min morfar.
Jeg fik i aftes sat strenge på, og jeg hørte den spille i hænderne på en dygtig violinist - og det lød godt. Derfor tog jeg i dag mod til mig og spillede 10-15 min. Det var en god oplevelse at prøve det igen efter så mange år, og det gik hæderligt - sagde også Else. Jeg har dog endnu ikke spurgt naboerne, om de er enige. Hvis der én af de nærmeste dage holder en flyttebil udenfor deres hus, har jeg svaret.

Torsdag 15/2 2007:
Det er dog imponerende, som jeg har haft travlt i dag.
Jeg har cyklet til Århus: Hentet billetter i Musikhuset ("Ørkenens Sønner" den 7/11 - der er godt nok lang tid til), købt 4 nye strenge til min gamle violin i en musikforretning i Frederiks Alle, og endelig har jeg forsøgt at montere disse strenge på violinen. Det gik ikke så godt, stolen knækkede. Men jeg fortvivler ikke, thi i aften får vi gæster, nogle herlige mennesker, som vi har kendt i rigtig mange år. Én af dem ved alt om violiner, så han får pålagt opgaven at sætte strenge på, og heldigvis købte jeg en ekstra stol.
Vi glæder os rigtig meget, til vore gæster kommer. Det bliver en hyggelig aften.

Tirsdag 13/2 & Onsdag 14/2 2007:
Dagbog ikke ajourført, da webstedet havde fejl, og jeg kan ikke huske, hvad jeg har lavet de to dage. Grin ikke - det kommer også til dig!

Mandag 12/2 2007:
Jeg fik ret i min forudsigelse i går, og vore ikke ret gode meteorologer fik igen uret. Der kom ingen snestorm, som de havde forudset, og som kunne have gjort min travetur lidt spændende - ikke engang en lille-bitte en. Så turen i dag (ca. 1½ time) blev i surt og diset vejr. Det gjorde nu ikke så meget. Man tænker godt, når man går - også i dårligt vejr, og motionen er nøjagtig så god som i flot vejr.

Søndag 11/2 2007:
En rask travetur med hundene i dag satte blodomløbet i gang. Der blæste en mere end kold vind, som fik temperaturen til at føles som minus 20 grader. Men det forhindrede mig naturligvis ikke i min daglige motion, som er så vigtig. Man må lide for sundheden.
Ifølge meteorologerne vil vi få en lille snestorm i nat. Hvis de - mod mine forventninger - får ret, kan det blive en herlig travetur i morgen. 

Lørdag 10/2 2007:
Gårsdagens "ommer" fik mig til i løbet af natten at gennemtænke en ny plan til at hæve vores vaskemaskine, så Else får det nemmere.
Derfor i dag endnu et besøg i vores lokale byggemarked for at spørge til materialer. Man anbefalede mig venligst en 22 mm. krydsfinerplade som det bedste. Jeg syntes, det lød godt, indtil den meget rare mand røbede prisen, 679 kr. for en hel plade på 122 x 244 cm., og jeg skal blot bruge 72 x 124 cm. Jeg forlod stedet med uforrettet sag og må tænke mig om endnu en gang.

Fredag 9/2 2008:
Umiddelbart efter at være stået op i dag blev jeg af min søde hustru mødt med kravet om at konstruere en plade, der skulle hæve vaskemaskinen 25-30 cm, så hun ikke længere skal bukke sig så dybt for at komme tøj i. Et helt forståeligt ønske.
Lydigt farer jeg til byggemarkedet, køber materialer, returnerer og laver ved hjælp af en solid bordplade på 4 ben det ønskede. Med stort besvær får vi ved fælles anstrengelser løftet vaskemaskinen op på pladen - blot for at konstatere, at denne ryster og vakler ved centrifugering. Med andre ord: Dur ikke - væk.
Endnu en gang har mine manglende evner udi arbejde med træ vist sit grimme ansigt.

Torsdag 8/2 2007:
Mine tanker kredser stadig meget om min næste "bog" - eller hvad det bliver til (se dagbog 1/2 og 6/2). Jeg indsamler materialer og er stødt på nogle spændende billeder. Jeg vil især gerne vise ét af dem:
Mit barndomshjem 1943-1954, Frydensbjerggaard på Århusbakken i Silkeborg.I den høje bygning midt i biledets højre side boede jeg med mine forældre. Jeg har en grundig omtale af stedet i min bog.
Stedet er nu nedrevet, og Sygeplejeskolen er opført der.
I forgrunden ses barakkerne til husvilde. Også den store bygning, hvor vi boede, var med små lejligheder til husvilde.
Min far var vicevært på gården.
Billedet er fra 1956. I baggrunden ses Silkeborg Centralsygehus.

Onsdag 7/2 2007:
Da jeg synes, at vejret er lidt for stygt til at få motion ved at cykle, valgte jeg i dag at gå en tur på 1½ times tid. Det var vores hunde meget tilfredse med.
På min vej gik jeg langs en skov, og jeg kunne glæde mig over et sikkert forårstegn. Jeg hørte nemlig spætten hamre løs på en træstamme. Det tog mig 10 minutter at passere skoven, og kun afbrudt af ganske korte pauser på ca. 10 sekunder ad gangen hamrede spætten løs. Vi andre ville have fået hopvedpine, hvis vi i så lang tid skulle banke vores hoveder ind i en træstamme - og så så hurtigt. Men det sker ikke for spætten, for ifølge min barndomsviden er dens hjerne ophængt i et "elastisk bånd", der netop forhindrer hovedpiner. Godt for den!

Tirsdag 6/2 2007:
Jeg har i dag brugt nogen tid på at sortere og organisere de materialer, jeg allerede har indsamlet om mit barndomshjem Frydensbjerggaard i Silkeborg. Denne gård var indtil 1943 fattiggård. Derefter var den husvildehjem - et sted hvor mennesker, der ikke havde mulighed for selv at finde en bolig, kunne bo. Min far var bestyrer/vicevært på stedet.
Stedet har en spændende historie, som jeg glæder mig til at stifte nærmere bekendtskab med. Det regner jeg med at bruge nogen tid på i fremtiden, og det bliver forhåbentlig i samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv og Silkeborg Museum. Jeg glæder mig meget til det.

Mandag 5/2 2007:
Jeg har kørt en del i bil i dag - bl.a. til Viborg og Randers.
Som altid hører jeg P1 i bilen, og i dag kunne jeg bl.a. høre en udsendelse om Abbé Pierre, den franske klunser-munk, der døde for ganske nylig.
Jeg bed især mærke i et par citater fra ham - bl.a. én om politik, som jeg fandt interessant: "Politik er for mig kun et spørgsmål om, fra hvem man tager pengene, og til hvem man giver dem.".
Godt talt, Abbé Pierre.
Derimod var jeg slet ikke enig i det næste: "Døden er for mig et lettelsens suk. Den er en befrielse fra et liv, der alligevel er så fyldt med plager."

Søndag 4/2 2007:
Jeg har i dag kun foretaget mig én aktiv ting. Jeg har købt en vinkelsliber. Jeg ved knapt, hvad jeg skal bruge den til, men den var billig. 50 kr. i "Jem og Fix". Til gengæld var der ingen slibeskiver med.
Resten af dagen har jeg blot hvilet mig og sovet til lidt håndbold på TV.

Lørdag 3/2 2007:
Så er årets første julefrokost til ende. 7½ timer holdt vi halvgamle (nogen af os i hvert fald) ud, og Julefrokost i februar - hvorfor ikke?vi nød det. Det er hyggeligt at mødes med gamle venner, og traditionen tro aftalte vi samtidig vores fælles pinsetur, som i år vil gå til Thisted. Hvorfor ikke? Jeg har kun været der på gennemkørsel.

Fredag 2/2 2007:
I lighed med sidste år skal vi i morgen til årets første julefrokost. Samme fandt sted sidste år den 4/2, og begrundelsen er den samme som altid: Der er så hårdt et pres af julefrokoster lige op til jul, at vi er nødt til at begynde i februar.
Julefrokosten går på skift mellem flere hold venner, og i år er det blevet vores tur. Jeg har derfor i dag eskorteret Else rundt i 4 forskellige supermarkeder (ja, der stod 4, "fire"), og at gå i butikker/supermarkeder er ikke lige min bedste hobby. Men jeg overlevede og glæder mig til julefrokosten i morgen.

Torsdag 1/2 2007:
Hvor har jeg dog oplevet meget i dag - og haft en særdeles spændende dag.
Efter udgivelsen af min bog for snart 2 uger siden har jeg tænkt lidt over, hvad mit næste skridt inden for "skriveriet" kunne være. Og for et par dage siden gav vores søn Peter mig stikordet. Han havde på internettet fundet ud af, at mit barndomshjem, Frydensbjerggaard var omtalt og afbildet. Jeg fandt selv de samme sider frem, og straks "tændte" den. Jeg vil skrive Frydensbjerggaards historie - det faktuelle bag det spændende sted.
Derfor var "sønikke" og jeg i dag på besøg i Silkeborg. Dels hos Midtjyllands Avis, der vil give en omtale af min bog og dels på "Lokalhistorisk Samling", hvor jeg fik kopieret alt det materiale, der dér findes om stedet. Jeg fik desuden skabt en kontakt til Silkeborg Museum, hvor en venlig mand, der lige nu er meget optaget af at skrive om netop det område, hvor gården lå, vil være mig behjælpelig, mod at han kunne få et eksemplar af min bog. Det får han.
Men sikke dog en spændende dag, jeg har haft, og jeg glæder mig rigtig meget til at gå i gang med at skrive.

Onsdag 31/1 2007:
Vores hunde er normalt ikke kostforagtere. Men i dag måtte vi alligevel kaste omkring 10 kg. hundefoder bort - foder af en type, som de har spist af i flere år. Men pludselig ville ingen af dem kendes ved det. Måske har ensformigheden indhentet dem. Eller måske har det været en dårlig produktion. Det var umuligt at få dem til at begrunde deres fornægtelse af det.

Tirsdag 30/1 2007:
Under et besøg i dag i vores lokale supermarked så jeg over en stor dybfryser et skilt med denne ordlyd: "Dansk Landand, 3000 gr., 84,95 kr."
Det satte mine tanker i gang - ikke det med vægten eller det med prisen, men derimod ordet "LANDAND". Jeg kom til at tænke på effekten af, at der eventuelt havde stået "Byand" eller "Forstadsand". For der er garanteret mange andeavlere rundt i de danske forstæder og sikkert også i byerne. Men "Landand" er jo sådan et positivt ord, som forsøger at garantere en hel masse med en rustik sundhed og økologi, hvad det formodentlig slet ikke er.
Jeg købte ikke "Landanden".

Mandag 29/1 2007:
I dag er det nøjagtigt 2 år siden, at jeg havde min første hele dag som pensioneret. Jeg husker den dag, fordi jeg brugte en del af den på at tænke på min fremtid. Hvad det angår, er der intet nyt. Jeg tænker heldigvis stadig på fremtiden. Den blev iøvrigt en smule tydeligere i dag, da jeg fik meddelt udelukkende gode resultater af nogle prøver, min læge har haft indsendt.

Søndag 28/1 2007:
Sammen med min bror, søn og svigersøn har jeg i dag siddet foran fjernsynet for at se cricket fra diverse DVD'er. Vi sad i godt 7 timer, "klistret" til skærmen. Det er en årlig tradition, at vi mødes en dag, ser noget flot cricket, spiser en god frokost og nyder et par øl. Det er en hyggelig vane, vi dér har fået. Kvinder og børn har ingen adgang til lokalet, mens kampene står på. Det er ren "mandehørm".

Lørdag 27/1 2007:
Stor dag - ikke mindst for Else. Vi hentede vores nye campingvogn i Randers og fik den transporteret hjem. Det drejer sig om en Hymer årgang 2001 på 4,70 m. længde med en indretning, der lige er det, som vi ønsker. Vi glæder os til at tage den i brug.
Vores tidligere campingvogn til venstre og den nye efter bilen til højre.Nye campingvogn i vores forhave - dens faste P-plads.
Fredag 26/1 2007:
Jeg var i dag på et lille besøg i min brors firma i Århus. I en pause sad vi 4 personer og småsludrede. Talen faldt på den gamle "kunst" at fortælle en morsom historie med en munter og overraskende pointe, som vi kendte det, fra vore unge dage, og vi gav hinanden nogle eksempler. Den yngste af deltagerne i snakken sagde - efter at have grinet af - at det er en skam, at man ikke oftere fortæller muntre historier, når man samles. Der er for lidt at grine ad i vor tid, og vi trænger til det.
Jeg er enig. Det er for sjældent, at vi tager os tid til få hinanden til at skrupgrine. Og det er endda så sundt.

Torsdag 25/1 2007:
Lige hjemvendt efter en dag-udflugt til det fynske (udsat fra mandag 22/1, se denne) sidder jeg og mediterer lidt over dagen, der gik. Else og jeg besluttede for nogen tid siden, at vi ville besøge Sydfyn - området omkring Fåborg. Det er så længe siden, vi har været der, og vi kunne samtidig orientere os lidt, hvad angår eventuel sommerferie-destination. Vi fandt dog ud af, at på trods af stedets store skønhed så vælger vi nok noget andet til sommerferien. Så turen var bestemt ikke spildt. Desuden havde vi smukt vejr - omend lidt køligt - og vi fik en fremragende frokost på Faaborg Hotel.
På vores vej hjem kunne vi ikke lade være at besøge en god, gammel ven, den tidligere skytte på Møllerup, Christian Nissen. Han har nu en misundelsesværdig stilling som skytte på Fænø og bor i Middelfart. Man kunne både se og høre hans store glæde ved det nye job. Det var en god oplevelse, som også var med til at gøre dagen til en god dag.

Onsdag 24/1 2007:
Udover i eftermiddag at have besøgt vores søn og lykønsket ham med hans fødselsdag har jeg været på min gode, gamle skole, Jellebakkeskolen. Jeg var der for at uddele min bog, "Min livsfortælling" til ledelsen, nogle af lærerne og nogle af det teknisk-administrative personale. De blev tilsyneladende alle glade for at få den. Jeg håber, at de også er glade, når de har læst den.
Desværre har jeg langt fra bøger nok til hele personalet. Jeg ville ønske, at jeg havde. Derfor måtte jeg begrænse uddelingen til de, som jeg har kendt længst eller har arbejdet tættest sammen med. Det var en særdeles vanskelig "sortering", men af hensyn til det begrænsede oplag desværre nødvendig. Jeg efterlod dog en ekstra bog til lærerbiblioteket.

Tirsdag 23/1 2007:
Min læge og jeg er enige om, at jeg skal have så meget motion som muligt. Mit problem er blot, at min foretrukne motion er cykling - og det er ikke nemt i disse dage. Jeg tør ikke cykle med sne og is som underlag.
Derfor må jeg motionere ved at gå lange ture. Jeg er ikke helt vild med det, men nød dog dagens 1½ times travetur i det gode vejr. Jeg gik lige så langt i går.
Vore hunde synes, at det er en fordel, at der ikke kan cykles. De foretrækker så absolut traveturene, hvori de er flittige deltagere.

Mandag 22/1 2007:
Egentlig skulle Else og jeg have været på Fyn i dag - en lille udflugt bare os to, bl.a. for at besøge gamle venner. Men vejrguderne forbød os det.
Det var ærgerligt. Men pludselig modtog jeg en SMS, der fortalte, at min bog var udkommet og lå klar til afhentning. Vi hentede straks hele oplaget, og lynhurtigt gik en melding rundt til familie og venner om, at de meget gerne måtte komme til en lille sammenkomst i aften og samtidig få en signeret bog med hjem. Heldigvis kunne mange komme på trods af den korte varsel.
Det blev en god dag og en god aften for mig.
Bøgerne klar til signering.Den stolte forfatter byder velkommen.
Søndag 21/1 2007:
Somme tider skal der såmænd ikke så meget til at more mig. Jeg sad i dag og læste min avis, mens fjersynet kørte i baggrunden med en udsendelse om revyer i Danmark afvigte sommer. Man var åbenbart kommet til Sønderborgrevyen, og jeg fulgte lidt med, da man præsenterede et nummer, der skulle gøre grin med kulturministerens "kanon-ideer". I revyen viste man en kanon, hvori indgik de 12 bedst kendte og almindelige alkoholiske drikkevarer. "Gammel Dansk" var selvfølgelig én af dem, men den blev blot i revyen betegnet som "Senil Jævnaldrende".
Se, det synes jeg var morsomt!

Lørdag 20/1 2007:
Ja, men det er da imponerende, som det har regnet i nat og i dag. Jeg har ingen præcise tal, men jeg mindes ikke at have fået så meget regn i de 37 år, vi har boet i Studstrup. Der er kommet formodentlig omkring 30 mm. vand hos os. Se blot vores have:
Det er sjældent, at vi har et gadekær i hjørnet af vores have.Der mangler blot et par ænder!

Der kom så meget regn, at mit fine værksted blev "oversvømmet". Vi bar 8-10 store spande vand ud. Sæt det havde været snevejr.

Fredag 19/1 2007:
Jeg var i dag til et "5000 km. eftersyn" hos lægen. Jeg er altid lidt nervøs i sådanne situationer. Men heldigvis var alt, som det skulle være, når lige undtages et lidt for højt blodtryk. Det tager vi nu fat på at få ned, især ved at jeg taber mig - og det gør jeg. Til nu har jeg tabt 6 kg. siden nytår, og det er da ikke så dårligt.
Efter konsultationen var jeg vældig glad og sagde til lægen på vej ud ad døren, at hvis jeg havde kendt ham lidt bedre, så ville han have fået en "krammer". Han så ikke engang bange ud, da jeg sagde det. Han fornemmede vist, at jeg var glad.

Torsdag 18/1 2007:
Else har i nogle dage ansporet mig til at byde på en taske på en net-auktion. Hun ville gerne have den, for hun syntes, den var særdeles pæn. Desværre "missede" vi i dag i sidste øjeblik og fik ikke tasken.
Det er kun sket én gang tidligere i mit liv, at jeg har været på auktion, men det var en "rigtig" auktion. Det er mange år siden. Jeg skulle have en cykel. Også dér blev jeg overbudt, og det var heldigt, for det viste sig ved nærmere eftersyn, som jeg først foretog efter auktionen, at den havde mange fejl.
Jeg har ingen viden, om tasken også havde det.

Onsdag 17/1 2006:
Man skal af mange, gode grunde passe vældigt på med at køre for stærkt.
Jeg har i dag læst flg. i TV2-nyhederne, som har det fra AFP:
"En britisk taxachauffør har fået en fartbøde for at køre 675 km/t. i en 30-km-zone.
38-årige Tom Matthews fra det sydlige Wales siger, at han ikke vil betale bøden, fordi hans 12 år gamle Vauxhall Cavalier diesel ikke er i stand til at køre så hurtigt som angivet på billedet fra fotofælden. Bøden lød på 60 pund (660 kr.) og var udskrevet af "Mid and South Wales Safety Camera Partnership"
Selskabet har nu sagt undskyld og siger, at bøden skyldtes en fejl hos en af firmaets ansatte.
Verdensrekorden for en dieselbil er i øvrigt 528 km/t. - den blev sat i Utah, USA i august."

Tirsdag 16/1 2006:
Jeg har kørt årets første cykeltur. Pragtfuldt! Den er altid lidt speciel, netop fordi den er årets første, og selv om det kun er godt to uger, siden jeg sidst kørte en tur. Det var jo sidste år!
Jeg kunne ikke modstå fristelsen til en tur i det smukke vejr - den første rolige dag efter en stormfuld periode - til at komme afsted. Inden da havde jeg gjort cyklen ren, virkelig hovedrengøring. Snavs og gammel olie af - og ny olie på kæden. Jeg har nu en flot cykel.
Turen var på 44,5 km til Trige og omegn. Så nu mangler jeg kun omkring 2.705 km. i at have nået årets målsætning på 2.750 km. Jeg har sænket den med 250 km. i forhold til sidste års 3.000 km. Jeg nåede dem jo kun lige i sidste øjeblik (se dagbog 29/12 2006), og da jeg må se i øjnene, at jeg i løbet af 2007 fylder 67 år, tænkte jeg, at lidt alderskompensation ville være passende - altså "kun" 2.750 km. i 2007.
PS: Jeg har for øvrigt fået en ny stang til mit styr - den dér, der forsvinder ned i stellet. Det har givet mig muligheder for at indstille styret i flere stillinger, hvilket har gjort, at jeg kører endnu mere behageligt. At cykle er at leve.

Mandag 15/1 2007:
Det allerførste eksemplar af min bog.Det første eksemplarskal læses grundigt igennem for at fejlrette.

Så skete det! Jeg har i dag for første gang fået min egen bog i hånden, "Min livsfortælling". Jeg var hos det grafiske firma for at afhente dette allerførste eksemplar. Det er en såkaldt "dummy", hvilket i fagsproget vil sige, at den er et prøvetryk, som jeg skal kigge grundigt igennem for at opdage evt. fejl - ikke stavefejl, men fejl i trykningen. Dernæst trykkes der, og så er målet nået. Hvor er det spændende - i hvert fald for mig!

Søndag 14/1 2007:
På vej i bil til Ebeltoft i formiddags lyttede jeg til starten af udsendelsen "Café Hack". Den kan ind imellem være ganske morsom.
I oplægget i dag hørte jeg et forslag, som jeg bakker fuldt og helt op. Det blev nemlig foreslået, at Danmark søger EU om tilskud til vores enorme overskudslager af vejsalt. Hvorfor ikke dog? Der gives alverdens tilskud til alle mulige overskudslagre inden for landbrugssektoren, så vi kunne da lige så godt prøve med vejsaltet, når vi nu har det store ubenyttede lager liggende.

Lørdag 13/1 2007:
Heldigvis får man ganske ofte et telefonopkald, der glæder. Jeg fik et lidt sent i går aftes, og det kom ganske uventet. En gammel soldaterkammerat, som jeg ikke har talt med siden den 30. oktober 1964, og som var/er en rigtig hyggelig fyr, ringede faktisk til mig. I næsten en time blev der udvekslet rigtig mange minder, og vi gav hinanden vore respektive e-mail-adresser, så kontakten kan fortsætte.
Hvor var det herligt af ham at huske på mig. Det glædede mig meget.
Som jeg så ofte har sagt: "Jo ældre man bliver, jo vigtigere bliver minderne."

Fredag 12/1 2007:
Jeg hørte i morges, at nattens stormvejr ikke var så voldsomt som ventet. Det gjaldt blot ikke på vores terasse. Her havde stormens rasen forårsaget, at en stor plastkasse, der indeholdt alle vore hynder, var blæst i mange stykker og lå spredt over stort areal. Hynderne kunne findes over hele haven. Nogle tunge krukker var ligeledes væltet omkuld. Så sig ikke, at vi ikke kender til det barske vejr her i Studstrup.

Torsdag 11/1 2007
Når man som jeg holder af smukke ting, så må man glædes over en gave, jeg i dag modtog fra søn, svigerdatter og barnebarn, en lille kopi af "Den amerikanske ørn". Jeg måtte straks have den udstillet i mit raritetskabinet i mit værksted, og jeg måtte straks tage et par billeder af den, så også andre end jeg kan få glæde af den lille, smukke og særprægede statue:
Min uforlignelige amagerhylde med ørnen midt på nederste hylde. Smuk, ikke?Ørnen er landet på min amagerhylde.
Onsdag 10/1 2007:
Jeg er af natur et A-menneske. Jeg har aldrig været god til blot at blive liggende i min seng om morgenen. Jeg vil op og igang. Men ikke lige for tiden. I dag var jeg ikke oppe før efter klokken 10, og det var næsten det samme for to dage siden. Så jeg tilsyneladende gået til det næste bogstav i alfabetet. Er det mon også et aldersspørgsmål? Eller er det bare det kedelige vejr?

Tirsdag 9/1 2007:
Jeg havde valget i morges. Jeg skulle til Århus. Jeg kunne vælge imellem cykel og bil. Vejret gjorde mig til en tødedreng, så jeg valgte bilen. Jeg var egentlig tilfreds med valget, for det styrtede ned under udturen, og det regnede under hjemturen.
Men jeg er vist ved at blive gammel. For ikke så længe siden havde jeg valgt anderledes.

Mandag 8/1 2007:
Jeg var i dag hos vores gode og venlige forhandler af hundefoder. Han og jeg har kendt hinanden i mange år og har begge været dommere i Dansk Retriever Klub. Det er altid hyggeligt, når vi cirka hver 3. uge er henne hos ham for at købe foder. Vi udveksler altid gamle minder, fra dengang vi begge var meget mere mobile og rejste landet rundt - ofte sammen - for at dømme hunde. Begge er vi enige om, at vi ikke er så begejstrede for klubben i dag. Han har meldt sig ud, og jeg overvejer, men vi har ikke svært ved at enes om, at vi har nogle helt enestående minder fra tidligere tider i DRK. Jo ældre man bliver, jo vigtigere bliver minderne. Så'n er det!

Søndag 7/1 2007:
Jeg har syndet i dag - syndet mod min slankekur. Vores svigerdatter fylder år, og hun inviterede på kage i eftermiddag og fasan til aften. Det smagte altsammen så godt, at jeg nok spiste lidt for meget. Så jeg kunne uden fare for at skabe for forsinkelser godt køre en tur med New Yorks undergrund. Forklaring: Se dagbog for 4/1 2007.
PS: Jeg var ellers nede på et vægttab på 2 kg. i morges, 2 kg. tabt siden 2/1.

Lørdag 6/1 2007:
Jeg har ved flere tidligere lejligheder udbredt mig om min modvilje mod at gå i butikker. Ikke desto mindre tilbød jeg i dag helt på eget initiativ en tur, der skulle omfatte "Bruhns Galleri" og Strøget i Århus. Og hvad får en "butikshader" som mig til at gøre noget sådant?
Forklaringen er enkel. Mit ældste barnebarn Katrine ville gerne have det - selv om det måske er lidt pinligt at færdes på åben gade med en gammel morfar. Men vi gennemførte, og jeg skal da love for, at jeg blev travet. To gange op og nedad Strøget og rundt i Bruhns Galleri i næsten 2 timer. Det var godt for slankekuren, og Katrine sagde, at hun havde nydt det.

Fredag 5/1 2007:
Jeg ringede i eftermiddag til min rare cykelsmed og spurgte, om min cykel måske var færdig. Han svarede prompte: "Nej, det er den ikke, for jeg har klokket i det med bestillingen af reservedele. Jeg havde skrevet den, men glemte at sende den."
Jeg synes, at det er pragtfuldt, at en forretningsdrivende ufortøvet fortæller, når det er ham, der er skyld i en forsinkelse. Han kunne jo nemt have sagt, at det var hans leverandør, der havde kvajet i det og ikke fået sendt det bestilte.
Respekt for min cykelsmed!  (Men han er nu også en rar mand).

Torsdag 4/1 2007:
Jeg er startet på en ny slankekur fra den 2/1 og har til nu tabt mig 3/4 kg. Det er vel rimeligt.
Men jeg har fået lidt betænkeligheder, for på TV2's hjemmeside kunne man i dag læse: "Passagerer, som besvimer på grund af ekstreme slankekure, er en af de største årsager til forsinkelser i New Yorks undergrund....Lige efter skinnearbejde og signalproblemer var passagerer, der fik det dårligt, mellem de mest hyppige grunde til forsinkelser...."
Nåh, men skidt. Jeg skal alligevel ikke køre med undergrundstog i New York foreløbig, så jeg holder ud lidt endnu.
Skiltet, som bør respekteres!Billedet lavet af ældste barnebarn, Katrine. Sødt af hende, ikke?Onsdag 3/1 2007:
Udover at jeg i dag har skrevet i ganske lang tid på en delvis oversættelse til engelsk af min bog, har jeg også tilbragt meget tid på en hel del køren frem og tilbage. Vi skulle i mange butikker, men vigtigst af alt var jeg "til samtale" med min cykelsmed om min cykel. Jeg fik i går lavet flere gode forbedringer, bl.a. på instilling af styret, nye bremseklodser og justering af bremser i det hele taget. Der mangler endnu lidt "småting".
Cyklen trænger desuden i den grad til en rengøring, idet cykelturene i november og december har sat deres tydelige spor på cyklen. Kort sagt: Den er møgbeskidt. Når jeg får den hjem, vil den blive grundigt rengjort på mit fine nye reparations-stativ, som jeg var så heldig at få i julegave.
Fremgår det tydeligt nok, at jeg er glad for min cykel?

Tirsdag 2/1 2007:
Lidet anende hvad dagen måtte byde på drog Else og jeg i formiddags til Randers for lige endnu en gang at kigge en lille smule på en campingvogn, som vi allerede havde beset først i december. Jeg har længe kunne fornemme på min "bedre halvdel", at hun ikke havde glemt den. Men at tingene skulle ske så hurtigt, havde jeg måske ikke regnet med - og så dog!
Men dagen bød altså på indkøb af et stk. campingvogn, en Hymer.
PS: Jeg har også brugt en del af dagen til at lave en ny afstemning. Klik her og find den!

Mandag 1/1 2007:
Vel ankommet i det nye år efter at have hvilet mig lidt oven på gårsdagens "udskejelser" og efter behørigt at have overværet såvel majestætens som statsministerens respektive nytårstaler føler jeg mig behørigt rustet til at tage fat på 2007. Jeg synes dog ikke at have fundet den store inspiration i de to taler, men det gør ikke noget, for jeg er sikker på, at der fra alle mine øvrige og nære omgivelser vil være nok af den.
Jeg glæder mig til at opleve det nye år. Jeg håber, at det må blive et godt år for alle.

Søndag 31/12 2006:
Hvad er mere naturligt and at benytte denne lejlighed til at sige tak for 2006 til alle familiemedlemmer, venner, bekendte, tidligere og nuværende kolleger og læsere af min hjemmeside.
En særlig tak sendes til apportørholdet fra Møllerup og til "eleverne" fra min gamle klasse på Risskov Skole, med hvem Else og jeg i år fejrede 40-års jubilæum en herlig dag i september.
Glædeligt nytår til jer alle. Jeg håber, at 2007 må blive et godt år for jer.

Lørdag 30/12 2006:
Det har været lidt svært at få armene ned siden gårsdagens "triumf". Jeg har måttet læse min dagbog flere gange for at overbevise mig selv om, at den er god nok.
Samtidig har jeg under i dags opgaver, som var indkøb, losseplads m.m., måttet glæde mig over, at det ikke var i dag jeg skulle cykle i det "møgvejr", vi har haft. Det har været et rigtigt trist vejr, gråt, blæsende og regnfuldt. Man skulle næsten tro, at det var efterår.
PS: Det er iøvrigt værd at bemærke sig, at dagen er tiltaget med 5 minutter! Og det bliver mere!

Fredag 29/12 2006:
JEG NÅEDE DET!
Jeg har tvivlet på det i de sidste uger. Jeg har tvivlet de sidste dage - også i går. Jeg tvivlede, da jeg stod op i morges, og jeg tvivlede, da klokken var 13 i dag.
MEEEEEN, JEG NÅEDE DET I DAG!
Min målsætning for cykelture i år var 3000 km. Det var dette tal, jeg nåede - 3006 km. for at være nøjagtig. Grunden til min store tvivl var, at jeg så sent som i morges - på trods af flere cykelture de sidste uger - manglede at cykle 75 km., og da jeg først kom hjem omkring kl. 13 og ikke har mulighed for at cykle i morgen og i overmorgen, regnede jeg ikke med at kunne opfylde målsætningen. Jeg drog alligevel afsted i håbet om dog blot at køre 50 km og komme lidt tættere på. Men jeg havde rigtig "gode ben", så jeg fortsatte og nåede at køre ialt 81 km.
Turen gik omkring Årslev Engsø og Brabrandsøen samt en afstikker ud omkring Moesgaard Strand. Det var mørkt, da jeg nåede hjem, men jeg var overraskende frisk. Jeg følte mig temmelig sej - og ganske tilfreds med mig selv.
Som endegyldigt bevis tog jeg nedenstående billeder - husk, at vi i dag skriver 29/12 !!!!
Det fremgår ikke af vejret.
Brabrandstien før Stautrup.Brabrabdstien før Stautrup.
Brabrandstien ved Stautrup.Årslev Engsø - et kig i retning mod Århus.

Torsdag 28/12 2006:
Jeg rydder gerne spalterne for at fortælle, at yngste barnebarn i dag fangede sin første store fisk.
Den stolte lystfisker med sin fangst.Cecilies største fisk til nu.
Cecilie fortæller begejstret om fighten med den store fisk, der var så stor, at hun måtte have hjælp til at løfte den ud af vandet. Men selv fighten klarede hun selv. Godt gået!
Nytårstorsken er hjemme. 1,5 kg og 55 cm. lang.

Onsdag 27/12 2006:
Jeg kunne i dag ikke undgå at overhøre en pudsig ordveksling mellem en ca. 8-årig pige og hendes mormor/farmor.
På min cykeltur hjem fra Århus passerede jeg fodgængerfeltet ved Egå Marina. Den lille pige var ikke nået over for grønt og ventede korrekt tilbage, mens mormor/farmor var kommet over i god behold.
"Nu går du ikke over, før det bliver grønt!" råber mormor/farmor til barnebarnet.
"Det gør jeg også," svarer barnebarnet tilbage over fodgængerfeltet.
Lige pludselig kom jeg i tvivl om, hvad den lille pige egentlig gav udtryk for med dette svar. Jeg er ret sikker på, at hun mente, at hun ville afvente grønt signal, men hendes formulering kunne indikere, at hun ikke ville. Et hurtigt kig over skulderen overbeviste mig om, at hun ventede.
Havde pigen blot sagt "heller ikke" i stedet for "også", havde jeg ikke været i tvivl.

Tirsdag 26/12 2006:
2. juledag var i min barndom en stor dag. Af gode grunde kommer den lige efter 1. juledag, som dengang var en meget højtideligholdt dag, hvor ingen underholdning overhovedet var tilladt, ingen biografer, ingen åbne restauranter og værtshuse, ingen butikker åbne etc.
Men 2. juledag var alt anderledes. Nu kunne gækken igen slås løs, og vi var ofte i biografen, der havde premiere-film på programmet. Lidt senere - i min ungdom - blev det dagen, hvor TV havde store udsendelser, ofte berømte operetter. Og vi slugte det hele.
Nu om dage mærker jeg ikke den store forskel på 1. og 2. juledag - og det gør egentlig heller ikke noget!

Mandag 25/12 2006:
Traditionen tro er 1. juledag dagen, hvor man samler hele familien inklusive de, som ikke var med på selv juleaften. Det er lige det, vi gjorde. Alle var her, børn, svigerbørn, børnebørn. Desuden havde vi den glæde, at også vores svigerdatters familie fra England var med. Så der var godt fyldt i vores lille hus. Nu er de alle draget af - forhåbentlig godt mætte og med indtrykket af en hyggelig "kom-sammen".
Hvis bare jeg havde været lidt mere oplagt, ville jeg havde skrevet et vittigere indlæg om alt det, man kan spise i løbet af sådan et par dage. Men jeg vender forhåbentlig tilbage i bedre form.

Søndag 24/12 2006:
Jeg ved, at det i aften er juleaften - og jeg glæder mig til den med alt, hvad den indebærer.
Men jeg er altså nødt til at bringe et meget mere prosaisk emne på bane. Det er en opfølgning på min dagbog den 1/12 i år, hvori jeg skrev om det store problem, der afstedkommes af pruttende husdyr - ikke mindst køer. De øger drivhuseffekten temmelig meget (metangas) i kraft af deres "bagudvendte" uddunstninger. Men det er åbenbart ikke hele sandheden. Jeg hørte i morgenens nyheder i Radioavisen, at det er et meget større problem, at køerne også bøvser, og det gør de meget mere, end de prutter, og der er væsentligt mere metangas i et bøvs end i en prut. Hvad skal det dog ikke ende med?
Køer tilskrives 18% af den samlede drivhuseffekt. "Tag jer sammen, køer. Spis noget andet eller lidt mindre!"
Alle ønskes en rigtig glædelig jul i håbet om, at I vil få mange og store julegaver!

Lørdag 23/12 2006:
Lillejuleaftensdag - jeg husker den tydeligt fra min barndom. Den forekom at være årets længste dag, en dag hvor tiden blot skulle gå i en fart, ja helst løbe. Men den sneglede sig afsted. Minutterne føltes som timer. Jeg er sikker på, at vores børnebørn og alle andre børn har det på samme måde. Blot har de måske lettere ved at blive underholdt.
Børnene har store forventninger til i morgen aften, og vi voksne skal prøve at få den til at leve op til dem. Heldigvis glæder også jeg mig til juleaften - lad mig aldrig blive for gammel til det!

Fredag 22/12 2006:
Så er den her igen - årets korteste dag, og det er en rar tanke, at fra i morgen bliver dagene atter længere, selv om det i starten kun er sekunder. Omkring 22/3 er det 5 minutter i døgnet.
Jeg har altid syntes, at det er spændende at følge med i dagenes skiftende længde, og jeg kan anbefale interesserede at kigge på denne website: www.nakskov-gym.dk/almadk/.
Her kan aflæses for hele landet og for hver dag i året.
I Studstrup er tiderne således:
22/12: Op 8.50 ned kl. 15.43. Dagslængde 6 t. 53 min.
22/1: Op 8.32 ned 16.28. Dagslængde 7 t. 56 min.
22/2: Op 7.29 ned 17.36. Dagslængde 10 t. 7 min.
22/3: Op 6.16 ned 18.35. Dagslængde 12 t. 19 min.
22/4: Op 5.56 ned 20.39. Dagslængde 14 t. 44 min.
22/5: Op 4.54 ned 21.28. Dagslængde 16 t. 46 min.
22/6: Op 4.20 ned 22.11. Dagslængde 17 t. 41 min.
Og så går det den anden vej igen. Så lærte vi det!

Torsdag 21/12 2006:
Jeg har i dag deltaget endog meget aktivt i den sidste korrekturlæsning af min bog, hvilket fandt sted i det grafiske firma, der forestår arbejdet. Den mangler nu blot at få justeret indholdsfortegnelsen samt en lille smule af ombrydningen. Begge dele vil blive afsluttet i løbet af nogle dage. Derefter starter trykkemaskinerne, og jeg forventer at have den første bog i hånden lige efter nytår.

Onsdag 20/12 2006:
Lige hjemkommet fra cykeltur til Århus måtte jeg spidse ører, da jeg i brusebadet på P4 Østkylland kl. 17.20 hørte følgende:
"Hvis det er dig, der juleaften vælger flæskesteg, stegt and eller gås fremfor rødbedebøffer eller valnøddesteg, så er der en rimelig chance for, at du ikke er den hurtigste knallert på havnen!"
Uddybende blev det forklaret, at vegetarer i gennemsnit er 5% mere begavet end ikke-vegetarer, og det spandt man derpå en ende på, bl.a. ved et interview med formanden for vegetarklubben.
Jeg kunne ikke lade være med at tænke, at hvis man juleaften virkelig vælger den dér med rødbederne fremfor anden, så er man ikke vanvittig klog.

Tirsdag 19/12 2006:
I aften skal jeg se to udsendelser på DR2, "I forbrug til halsen" og "Surplus". De er om og af svenskeren Erik Gandini og handler om, at vi i dag lever i en verden, der tilsiger os at forbruge så meget som muligt. Jeg blev opmærksom på udesendelserne via radioen i formiddags.
Øjensynligt er Erik Gandini lige så træt af at købe ind/forbruge, som jeg er. Og det handler ikke kun om det "at gå i butikker", hvilket jeg hader. Det handler også om, at vi hele tiden skal "købe noget nyt", somme tider bare for at købe. Og forbrugsfesten er næppe toppet endnu. Gid den var!

Mandag 18/12 2006:
Jeg har i dag haft 7 timer foran computeren - og hvilke 7 timer har det ikke været!
Jeg er nu færdig med korrekturlæsningen af min bogs 240 sider. Det har været hårdt, men jeg sidder lige nu med en vidunderlig fornemmelse i maven og er tæt på udgivelsen.
På torsdag forventes den at blive rettet til på forlaget, og kort derefter kan trykningen gå i gang.
Jeg kan næsten ikke vente.
Det har også været en spændende dag for Else. Hun er startet på sit nye job - godt gået af en folkepensionist - og endelig fik vi et familiemedlem på universitetet. Hun er blevet ansat som eksamensvagt derinde, har haft sin debut i dag og skal også være der i morgen og i overmorgen.
Hun var meget glad for starten.

Søndag 17/12 2006:
En lille oplevelse i dag fik mig til at tænke lidt på, hvad der kan gøre mig lidt stolt? Tidligere var det ros eller positiv omtale i det hele taget fra ægtefællen, familien, chefen, venner, kolleger og andre mennesker, der betød noget for mig. Det føltes og føles da stadigvæk godt.
Men i dag fik jeg ros af et barnebarn - og det føles endnu bedre. Vi har haft alle tre børnebørn på weekend-ophold, og i anledning af 3. søndag i advent skulle der i morges uddeles adventsgaver. Jeg lavede en skattejagt, så hvert barn skulle finde sin egen gave ud fra kryptiske meddelelser på små lapper papir gemt forskellige steder i huset. Da gaverne var fundet og pakket ud, sagde yngste ganske stille: "Farfar, det var en god skattejagt."
Større ros kan jeg knapt ønske mig.

Lørdag 16/12 2006:
Årets sidste jagt er afviklet i dag. Traditionen tro var det den jagt, hvor apportører og øvrige hjælpere selv skyder - dog ikke undertegnede - og traditionen tro var det en særdeles hyggelig dag. Samtidig er den også lidt vemodig, idet der nu er 8½ måned, til vi alle mødes igen.
Jeg ved, at jeg ofte har sagt og skrevet det. Men disse apportører er nogle pragtfulde mennesker, som jeg holder utrolig meget af at være sammen med på årets jagter. Jeg glæder mig allerede enormt til næste september.

Fredag 15/12 2006:
Jeg er på Herrens mark. Den julegave, jeg meget længe - vist alt for længe - havde tiltænkt min kære viv, var blevet solgt, og der var kun én af dem, nemlig et ældre rundt mahognibord. Jeg var endda helt i Ebeltoft for at købe det. Panik, panik! 
Hvad i alverden gør jeg nu? Send mig venligst forslag til en gave - men glem alt om tøj. Dels har hun, hvad hun behøver, og dels er jeg ikke den rette at sende i byen for at købe det.
Kom endelig med forslag i "Min Brevkasse".

Torsdag 14/12 2006:
Da jeg i dag fulgte med Else på hospitalet til en af hendes mange undersøgelser (hjerteafdelingen - alt var OK), havde jeg god tid til at læse nogle af de  gratis-aviser, der lægges frem. Ventetiden var horribel.
"JP Århus" brillerede med en lille notits inde midt i bladet. Den handlede om et dødsfald i USA. Verdens ældste er øjensynligt afgået ved døden 116 år gammel. Notitsen fortsætter: "....blev født den 15. august 1980 og er nu som verdens ældste afgået ved døden."
Jeg er i så fald 40 år ældre end hende. Så jeg har nok ikke længe igen. Mon det ikke skulle have været 1890?

Onsdag 13/12 2006:
I dag har Else inviteret mig i biografen, og hun lod generøst mig betale billetterne.
Det gjorde jeg nu gerne, for vi så en fremragende film, "The Queen" med Helen Mirren som Dronning Elisabeth II.
Filmen skildrer problemerne mellem dronningen og den nyvalgte premiereminister Tony Blair lige efter Prisesse Dianas død i august 1997. Han prøver - og til sidst med held - at få dronningen til at indgå et kompromis mellem at betragte dødsfaldet som en privat kongelig sorg og at efterkomme offentlighedens ønske om, at kongehuset offentligt udviste medfølelse for den døde prinsesse.
Helen Mirren spiller rollen som den engelske dronning helt fantastisk overbevisende, og Michael Sheen som Tony Blair er ligeledes særdeles god.
Filmen ændrede i hvert fald mit syn på den engelske dronning. Hun er vist knapt så stiv, som det kan forekomme. Og hun virkede ved flere lejligheder ganske menneskelig.
Jeg kan anbefale alle at se filmen. Den går bl.a. i "Kombi" i Hornslet, og billetprisen er kun 55 kr.
Men I skal være hurtige - søndag 17/12 er sidste dag. (www.kombi.dk. Her kan reserveres på nettet.)

Tirsdag 12/12 2006:
Jeg har i dag tilbragt 5½ time uden pauser på at købe julegaver sammen med min viv. Det er lang tid for mig at skulle gå/køre fra butik til butik. Jeg bryder mig ikke om det.
Min indflydelse på indkøbene var minimal, men min aktivitet med Dankortet var maksimal.

Mandag 11/12 2006:
Jeg har i dag været så heldig at skulle tage mig af yngste barnebarn, hvilket indebar en tur på Naturhistorisk Museum i formiddags. Det er ganske utroligt, hvor ofte børn har glæde af at se dette museum. Hun har været der utallige gange til nu. Det er altid glædeligt at gå rundt med dem og se alle dyrene.
Knapt så glædeligt var det i eftermiddag, da Else midt in film ("Mytteriet på Bounty"), som jeg havde sat mig til rette for at se, pludselig meddelte, at de 6 fasaner, der har hængt uden for siden lørdag nu skulle gøres i stand. Her sluttede filmen brat. Det gør nogle film, når man undtagelsesvis sætter sig for at se dem en tilfældig eftermiddag.

Søndag 10/12 2006:
Dagen i dag har helt stået i julens tegn. Fældning og hjembringning af juletræer til børn/børnebørn og til os selv. Hele familien deltog. Og vejret var jo fantastisk.
Dernæst frokost med efterfølgende juleglögg og æbleskiver her hos "de grå". Hyggeligt og "julet". Nu er der basis for en times tid på sofaen, hvor jeg uden problemer vil falde i søvne til en "dum" håndboldkamp.

Lørdag 9/12 2006:
'KristianJeg har haft en helt vidunderlig jagtdag. Flot vejr, flotte fasaner og dygtige jægere og hunde.
For første gang var vores "mellemste" barnebarn Kristian med morfar på jagt, og det var mit indtryk, at han syntes, det var sjovt. Det hjalp måske, at Prins Joachim også var med, så vi kunne mænge os lidt med de kongelige. 


Fredag 8/12 2006:
En hård, men god dag er ved at være til ende. Jeg har tilbragt den i Odense på en stor konference afholdt af Dansk Pædagogisk Forum. Det har været rigtigt spændende, og mit hovedbidrag har været at sælge bøger i hundredevis og at være "praktiske gris", men heldigvis har jeg også haft tid til at tale med mange gode mennesker. Jeg har nydt det meget.
Om lidt kører vi herfra for at stille op til en julefrokost i firmaet - klokken 18, og i morgen tidlig skal jeg være klar til at tage på jagt. Jo, det er hårdt at være pensioneret!

Torsdag 7/12 2006:
Jeg skulle tidligt op i dag, faktisk gik vækkeuret kl. 4.30. Jeg skulle til Odense, hvor jeg lige nu befinder mig indtil i morgen på en konference om specialpædagogik.
Jeg bliver altid vækket af en klok-radio, som på nævnte tidspunkt spiller en aldeles skrækindjagende og larmende musik, som kunne vække selv de døde.
Jeg lyttede halvt sovende til musikken, som pludselig kl. 4.33 midt i et musikstykke blev afbrudt af en kvindelig speaker, som sagde: "Klokken er nu 5 minutter i dybt godnat."
Hvis dette var en kommentar til musikken, var den meget velvalgt, men jeg tror, det var et uheld, og at den ikke skulle have været ude i æteren - men den kom det, og den kompenserede for den elendige musik, og jeg kunne starte dagen med et smil.

Onsdag 6/12 2006:
Siddende afslappet foran min computer omkring kl. 16.30 travlt beskæftiget med at indføre de lige kørte kilometer på cykel i min logbog modtager jeg pludselig en ordre fra "She Who Must Be Obeyed": "Jeg skal i toysRus" nu, og du ligner grangiveligt én, der gerne vil med," lød det.
Det ville jeg nok ikke så gerne, men det er næppe svært at gætte, at jeg kom med.
Jeg blev dog glad for at høre, at jeg derved sparede min viv for en mængde tid, samt at jeg var med til at sikre en julegave til et barnebarn - en julegave, der var tæt på at være udsolgt.

Tirsdag 5/12 2006:
Ved en hyggelig julefrokost i dag var jeg heldig. Ikke alene var det godt at være sammen med gamle venner, men tænk - jeg vandt en pakke i pakkeskpillet, og for første gang siden jeg var 9 år, vandt jeg mandelgaven. Hvilken glæde oven i alt det andet, 2 gevinster på én dag! Mandelgaven vandt jeg naturligvis som følge af held, hvorimod pakkegaven blev vundet, udelukkende fordi jeg var fantastisk god med terningen.
Jeg måtte dog lige mindes Voltaires ord: "Held synes at være det største af alt, og folk giver ofte dygtighed hele æren for succeser, som skyldes held".

Mandag 4/12 2006:
Blandt mange andre emner har jeg i dag været meget optaget af et spørgsmål, jeg fik stillet i går: Hvor langt er egentlig et bøsseskud?" Vi har sikkert alle læst om udtrykket, f. eks. i denne form: "Huset lå et bøsseskud fra stranden." Min opgave var således at finde ud af, hvor langt fra stranden dette hus lå.
Jeg søgte forgæves mange steder på internettet og fandt endelig frem til, at et bøsseskud er lige omkring 60 meter. "Tydeligst" står det forklaret i "Jysk Ordbog": "Æn bøssaskår æ trær skar" = et bøssekud er 30 skaar (og man ved åbenbart, at 1 skaar er meget tæt på 2 m. langt).
Udtrykket kan/kunne også bruges ironisk. Hvis man f.eks. har lavet et arbejde lidt forkert, kan man trøste sig med at sige sige: "De wa da it et bøsskåÛ gaÏt" = Det var da ikke er bøssekud galt. Arbejdet var altså næsten rigtigt/kun lidt forkert.
Jeg holder meget af sådanne opgaver - giv mig blot flere i min brevkasse. (Klik her).

Søndag 3/12 2006:
I dag har jeg oplevet meget mere end i går - blot var jeg ikke med til at trække nogen bil fri af noget mudder, men jeg har gået en lille tur med vore hunde, og det har været dagens store højdepunkt. Nu kan jeg næsten ikke tage mere spænding og flere oplevelser! Og det hele på én dag.

Lørdag 2/12 2006:
En helt begivenhedsløs dag i et gråt og trist vejr. Jeg har hvilet ud på gårsdagens jagt og senere gode middag med min bror og svigerinde.
Min eneste aktivitet har været hjælp til et forsøg på at bringe vores genbos bil fri af mudderet ved stranden. Forsøget mislykkedes. Men han får næppe en parkeringsbøde.

Fredag 1/12 2006:
Jeg var meget tæt på at beskadige mig selv under morgenbarberingen i dag. Det er svært at holde skraberen lige, når DR P4 helt nøgternt meddeler, at pruttende køer og grise er en større trussel for drivhuseffekten end samtlige biler i hele verden. Og der bliver flere og flere af dem - køerne og grisene altså. Og de prutter mere og mere - eller også bliver de blot flere.
Her gik man og så en smule skævt til de manger motorkøretøjer og tænkte, om den køretur, de lige nu foretog, overhovedet var nødvendig. Og så viser det sig, at et stærkt øget behov for bøffer og flæskestege i virkeligheden er mere ødelæggende for ozonlaget end alle køretøjer og fly.
Men hvad med prutter fra alle andre dyr - for ikke at nævne homo sapiens? Der bør måske udgå en opfordring fra FN til os alle om at holde igen på luften.

Torsdag 30/11 2006:
I dagens BT omtales et svensk par, der under renoveringen af et lige købt ældre hus var ved at rive det gamle tapet ned, fandt i en hemmelig indmuret boks 1,1 mio. svenske kr. (904.000 d. kr.) i såkaldte postveksler.
Der afventes nu en længere retssag, der skal afgøre, om parret må beholde pengene. Men det har i hvert fald givet mig lyst til at få tapetseret vores hus - mange andre vil sikkert få samme lyster, så malere i Danmark kan forvente yderligere travlhed.

Onsdag 29/11 2006:
Generelt er billister meget hensyntagende til vi cyklister, og det glæder mig meget. Jeg observerede netop i dag, at alle billister, der overhalede mig, hvor der ikke var cykelsti, veg godt udenom mig, og flere satte oven i købet farten ned. Især var jeg glad for det på hjemvejen, hvor det var mørkt og uden gadelys på en stor del af vejen. Naturligvis havde jeg gode lygter på både for og bag. Jeg opfordrer alle billister til at tage meget hensyn til cyklisterne.

Tirsdag 28/11 2006:
Desværre var det i går umuligt for mig selv og alle andre at komme ind på min hjemmeside. Der var store tekniske problemer hos min ellers så fortræffelige udbyder, hvorfor jeg ikke kunne føre min dagbog.
Havde jeg kunnet gøre det, ville jeg have skrevet om min yndlingsaversion - meteorologer. Thi på bagsiden af BT så jeg en artikel med overskriften "Varm vinter på vej". Heri forudser nogle ganske vist norske sådanne, at der er udsigt til en vinter med op til 3 grader varmere gennemsnitstemperatur. Der gøres et stort nummer ud af, at prognosen også omfatter Danmark.
"Glem det," siger jeg. "De har alle besvær nok med at forudsige vejret for i morgen. Hvordan i alverden skulle de da kunne sige noget om hele næste vinter? Det er rent gæt."

Søndag 26/11 2006:
Jeg har i dag haft god tid til at læse i et hæfte, jeg har fået overdraget fra en kusine. Hæftet er fra 1908 og har tilhørt min morfar, som døde af "Den spanske syge" i 1917. Det er et skrivehæfte, hvori han har lavet skriveøvelser i form af nogle digte, som han sikkert selv har lavet.
Jeg kan ikke lade være med at citere bare en smule fra den skriveinstruktion, der gives på hæftets allerførste side under overskriften "Mærk følgende Regler under Skriveøvelsen":
"Legemets Stilling: Ryggen holdes rank, men ikke stiv; Brystet maa ikke støtte mod Bordpladen og maa holdes lige for dette, Hovedet frit og lige oprejst mellem Skuldrene."
Herefter følger yderligere regler for armens, håndens og bogens stilling. Når jeg selv tænker tilbage, erindrer jeg, at min skrivelærer i 1947 og min seminarielærer i 1962 gav os nøjagtig den samme "svada". Det kunne være en god ide at huske dem, når man sidder foran en computer!

Lørdag 25/11 2006:
Det har da været en travl dag. På jagt hele formiddagen og til 60-års fødselsdag resten af dagen lige til nu, hvor klokken er næsten 21. Det slider på kræfterne, når maden og rødvinen er god - det samme var selskabet. Derfor har en vis træthed indfundet sig, men den er egentlig ganske behagelig.
Vi har været i godt selskab og moret os godt. Hvad mere kan man ønske sig?

Fredag 24/11 2006:
Min cykeltur i dag bragte mig til Moesgaard Strand. Jeg kørte ialt 52 km.
Så tom kan Moesgård Strand være. That's how empty the beach can be. Wait till next July.Men vigtigere var, at jeg på vejen besøgte nogle gode, gamle venner i Risskov. Det er altid godt at snakke med rare mennesker, som man har kendt i rigtig lang tid (42 år).
Det er også et plus, at det er hjælpsomme mennesker - jeg havde brug for en mindre reparation af min cykellygtholder, og den blev prompte udført.

Torsdag 23/11 2006:
På vej til Silkeborg i dag havde Else og jeg en noget bizar oplevelse. Jeg har altid vidst, at der var fartbegrænsninger på en motorvej, hhv. 110 km/t. og 130 km./t. Der er også minimumsbegrænsninger, uden at jeg er helt sikker på tallet - vistnok 60 km./t.
Men det, vi så på motorvejen ved Søften, var i hvert fald et brud på sidstnævnte. Vi så nemlig en ældre mand gående i nødsporet med sin rollator. Desværre kunne vi ikke stoppe og samle ham op, da det foregik i modsatte vejbane. Men lidt uhyggeligt var det.

Onsdag 22/11 2006:
De fleste mænd kan vist godt lide at blive betragtet som en gentlemen - det kan jeg også. Men naturligvis er det vigtigt at have defineret, hvad en gentleman er for en størrelse - eller måske, hvad han IKKE er.
Jeg læste i dag følgende definition: "En rigtig gentleman er en, som kan spille på sækkepibe - men ikke gør det."

Tirsdag 21/11 2006:
Jeg læste i dag i avisen om butikkernes store problemer med butikstyverier. Der forsvinder årligt for milliarder af kroner, og især de store supermarkedkæder gør meget for at mindske dette tab. Det gøres bl.a. ved ansættelse af butiksdetektiver.
Disse træffer mange tyvagtige mennesker, som hver gang er utroligt overrasket over, at de har stjålet, men de træffer aldrig nogen, der er overrasket over, at de har betalt to gange for for en vare.

Mandag 20/11 2006:
I min travlhed i dag blev jeg bedt om at være tilstede hos vores datter og svigersøn en halv times tid, mens 2 montører fra TDC udskiftede et telefonkabel.
De to var hyggelige mennesker, der tydeligt havde en intern omgangsform af den lune slags. Den ene var travlt beskæftiget med at fastgøre kablet til muren med nogle clips, der skulle sømmes i, da den anden kom til stede og udbrød: "Nå, du er nok som et lyn." "Ja," sagde den første, "du mener, jeg er hurtig?" "Nej, ikke helt. Jeg kan se på den måde, du slår søm i, at du li'som lynet aldrig slår ned det samme sted to gange."
Så var det sat på plads.

Søndag 19/11 2006:
På grund af trængsel i huset - ikke mindst hvad angår sovepladser - har jeg de foregående to nætter sovet i vores campingvogn i forhaven. Jeg har sovet fantastisk - det gør jeg oftest i campingvognen, og der er jo ikke tale om at fryse eller på anden måde lide nød. Tværtimod har jeg nydt det og haft lidt "feriefornemmelser" af det - og der var ikke behov for at rejse det store fortelt.

Lørdag 18/11 2006:
3 børnebørn og BoyKristian og Ferari.
Vi har siden onsdag haft 2 børnebørn boende og siden fredag 3 af slagsen. Brandhyggeligt!
De spiller og leger meget, men der kan også blive brug for en lille ekskursion. Den tog vi i dag - til "toysRus" i Randers efterfulgt af et besøg  på Aros, hvor "Boy" som sædvanlig var hovedattraktionen. Men også de smarte racerbiler, der lige nu er udstillet, var populære.

Fredag 17/11 2006:
Jeg forsøger at skrive min dagbog ud fra de små og helst lidt muntre oplevelser, jeg har.
Sådan kan det blot ikke altid være. Dagen i dag vil jeg huske, fordi min søster døde på Silkeborg Sygehus efter nogen tids sygdom.

Torsdag 16/11 2006:
Da jeg i dag har været borte hele dagen og først er kommet hjem lige nu (kl. 22.00), har jeg desværre ikke haft den nødvendige tid til at skrive min dagbog. Det er jeg lidt ked af.
Jeg vender tilbage snarest muligt.

Onsdag 15/11 2006:
Jeg var i dag hos mekanikeren for at få påsat en ny kofanger. Det er uden tvivl fortvivlende dyrt, men da der er tale om en forsikringsskade, kan jeg heldigvis nøjes med at betale selvrisikoen på 2.200 kr.
Men det var slet ikke det, jeg ville fortælle. Jeg vil meget hellere fortælle om, at jeg på selvsamme kofanger har to sprinklere, der kan rense forlygterne i grimt vejr med beskidte veje. Jeg vidste godt, at de var der, sprinklerne, men har blot aldrig anet, hvordan man aktiverede dem. Jeg har selvfølgelig også kun haft bilen i ca. 3 år.
Men min vakse mekaniker viste mig det, og det er jeg kisteglad for og spændt på, hvornår jeg får brug for min viden.

Tirsdag 14/11 2006:
Enkelte af jer kan i går sidst på eftermiddagen have oplevet, at min hjemmeside så helt forfærdelig ud. Alt var væk, og kun nogle græske bogstaver var at se. Jeg blev ganske forfærdet, da jeg så det. Jeg var sikker på, at alle onde vira's moder havde angrebet min uskyldige computer. En hurtig opringning til udbyderen kunne dog heldigvis straks berolige mig, og 10 min. senere var alt igen på plads.
Jeg har - som det fremgår - fået ændret min dagbog, således at der er en "Del 1" og en "Del 2". Årsagen til dette var "pladsmangel". Der kunne ikke skrives mere i den dagbog, jeg oprindelig havde - den er fyldt helt op. Men den ekisterer stadig som "Del 1", og jeg kan ved enkelte lejligheder henvise til den, men der bliver ikke længere skrevet i den. Det vil kun være i "Del 2".

Mandag 13/11 2006:
Somme tider føler jeg, at jeg ikke har penge nok. Det er vel i det hele taget et godt spørgsmål: Hvornår har man penge nok?"
Jeg tror, at jeg har svaret. I dagens BT fortælles nemlig om en mand fra Hong Kong, som for nylig på en italiensk trøffel-auktion betalte 930.000 kr. for 1½ kg. trøfler.
Så har man penge nok!


 
Gunnar Rasmussens Hjemmeside
e-mail: gr@surfmail.dk